Janneke Born en Maurice Huizing zijn klaar voor zes edities Harderwijk Live. De tapwagen is een van de twee verkooppunten van De Boterlap.
Janneke Born en Maurice Huizing zijn klaar voor zes edities Harderwijk Live. De tapwagen is een van de twee verkooppunten van De Boterlap. Foto: Marco Jansen

Zes keer Harderwijk Live: ‘Blij dat we weer mogen’

19 juli 2022 om 10:00 Activiteiten

HARDERWIJK Sinds 1995, met de oprichting van stichting Horeca Ondernemers Markt, is er in de zomer live muziek op de Markt. Na twee jaar zonder is er deze zomer weer zes keer Harderwijk Live. ,,De Markt als hart van de stad.’’

De laatste drie zaterdagen in juli en de eerste drie van augustus klinkt live muziek op het podium voor het Oude Stadhuis. ,,Er is een gevarieerd aanbod van rock, Nederlandstalige muziek, tot mesh up bands die gedeeltes van bekende nummers aanvullen met hun eigen tune. Ook lokale zanger Mitchel Tombal treedt op’’, vertelt Maurice Huizing, voorzitter van de stichting HOM. Hij is al in december begonnen met boeken. ,,Een aantal artiesten konden we doorschuiven, een aantal moesten we annuleren. Het is spannend om verplichtingen aan te gaan, maar in de artiestenbranche is er gelukkig veel coulance. De kunst is kwalitatief doorgroeien met artiesten en infra maar de kosten in bedwang houden, zodat we een hoogwaardig evenement gratis blijven aanbieden aan de Harderwijkers en de toeristen. Dat kan omdat we een gezonde stichting zijn en een aantal trouwe sponsoren Caan, Sligro, Heineken en Bidfood ons in coronatijd hebben geholpen. Daar zijn we blij mee.”

De Boterlap, Luigi’s, Holy Moly, De Graaf van Gelre en Baron eten & drinken leveren een bijdrage evenredig aan hun vierkante meters terras. ,,Elk jaar werken we met een begroting van 220.000 euro. We houden er niks aan over, het is een marketingtool. We willen als Markt het hart van de stad zijn met onze activiteiten.” De coronaperiode is benut om met lokale partners om de tafel te gaan. Stad als Podium is nieuw met een zondagmiddag programmering. Op 24 juli treedt Aaron Asbury op, 7 augustus  Eric Devries en 21 augustus Robin Nolan Trio.

Zaterdagochtend 7.30 uur start de opbouw en rond 19.00 uur ’s avonds verdwijnen tafels en stoelen van het terras. Het ombouwen noemt Huizing een militaire operatie. Het voorprogramma begint om 16.30 uur, vanaf 19.30 uur starten de hoofdacts en het programma eindigt om 23.30 uur. ,,Op het hoogtepunt zijn er 3.000 bezoekers en in 2019 waren er over zes avonden 25.000-30.000 bezoekers. Dat aantal is al vier edities vrij constant.”

Janneke Born (23) werkt zeven jaar bij de Boterlap en dit wordt haar vijfde editie. ,,Harderwijk Live is voor de Harderwijkers een feestje maar ook een feestje om te werken. Net als Koningsdag en Aaltjesdag geeft dit variatie. We staan met 12-15 man in de tapwagen. De enige focus is op drankverkoop vanuit de buitenbar en de voorste bar binnen. Normaal draai je diner en ben je meer gastvrouw aan tafel, nu is het bier tappen en afrekenen en door naar de volgende. Die hectiek vind ik leuk’’, vertelt de Harderwijkse, die op haar 16e begon bij het café als bijbaantje. Inmiddels is ze in vaste dienst en leidinggevende buiten tijdens Harderwijk Live. Sinds vorige zomer is ongeveer 15% van het personeel Spaans, Italiaans of Portugees. ,,Het was in het begin even een drempel, maar na een paar maanden draaien ze mee als of ze dit al jaren doen.”

Programma: www.harderwijklive.nl

Marco Jansen 

Janneke Born en Maurice Huizing zijn klaar voor zes edities Harderwijk Live (foto: Marco Jansen)
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie