Progressief Ermelo is van mening dat de ruim 50 bomen op de markt niet mogen wijken voor parkeerplaatsen.
Progressief Ermelo is van mening dat de ruim 50 bomen op de markt niet mogen wijken voor parkeerplaatsen. Wijnand Kooijmans

Progressief Ermelo wil bomen Markt Ermelo behouden en gaat met inwoners in gesprek over plannen Markt 2.0

17 oktober 2023 om 16:00 Politiek

ERMELO Progressief Ermelo is van mening dat de ruim 50 bomen op de markt niet mogen wijken voor parkeerplaatsen. Al vele jaren strijdt Progressief Ermelo er naar eigen zeggen voor dat bij nieuwe ontwikkelingen het aanwezige groen als vertrekpunt moet worden genomen. ,,Maar het lijkt nog niet door te dringen.”

De partij wil het typische groene dorpsgezicht wat Ermelo zo kenmerkt behouden. De vraag hoeveel parkeerplaatsen het scheelt als waardevol groen volledig, dan wel ten dele gespaard blijft, ziet de partij nog steeds onbeantwoord. 

IN GESPREK MET INWONERS

Daarom staat Progressief Ermelo op zaterdag 21 oktober op de markt – bij de Plus en Action – om met de inwoners hierover in gesprek te gaan. En visueel te maken welke bomen verdwijnen voor de 360 te realiseren parkeerplaatsen. ,,Wij zijn benieuwd of inwoners van Ermelo zitten te wachten op dit plan”, vraagt Evelien Kars zich af. ,,Juist in een tijd van klimaatverandering zijn bomen extra belangrijk. Ze zorgen voor schaduw en wetenschappelijk is onomstotelijk erkend dat bomen een verkoelend effect hebben. Bovendien nemen ze CO2 op, geven zuurstof af en houden water vast, belangrijk wanneer we te maken krijgen met extremer weer.”

KOSTENSTIJGING

Daarnaast gaat het plan voor de Markt 2.0. ruimschoots over de aanvankelijke begroting van 2,25 miljoen heen. Momenteel worden de kosten geraamd op ruim 5 miljoen. Kars: ,,We hebben het altijd over gratis parkeren in Ermelo, maar dit plan kost ons door de kostenstijging nu structureel 200.000 euro per jaar. Dat betekent dat we ergens anders op moeten bezuinigen.”

REDELIJKHEID EN BILLIJKHEID

PE erkent dat er contractuele verplichtingen aan ondernemers liggen en ziet het belang van een betrouwbare overheid. ,,Er is inderdaad in een anterieure overeenkomst afgesproken dat er 360 plaatsen gerealiseerd moeten worden. Hierbij geldt wel het perspectief van redelijkheid en billijkheid.”

Tenslotte wijst PE op het perspectief van gewijzigde inzichten rondom parkeren en mobiliteit zoals duurzame infrastructuur, de fiets centraal en ‘de juiste parkeerder op de juiste plek’. De partij verwijst naar een parkeeronderzoek dat gepland staat voor de gehele gemeente en wil de resultaten daarvan afwachten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie