Tijdens de raadsvergadering over het windpark Horst en Telgt in Ermelo en Putten laten tegenstanders van zich horen.
Tijdens de raadsvergadering over het windpark Horst en Telgt in Ermelo en Putten laten tegenstanders van zich horen. Peter van de Stadt

Tegenstanders windpark Horst en Telgt in Ermelo spreken van ‘waanzin’

2 februari 2023 om 09:03 Politiek

ERMELO De natuur wordt kapot gemaakt als het windpark Horst en Telgt wordt gerealiseerd Dat zegt Bianca van de Beek, lid van de Vogelwacht. Het niet stoppen met de plannen daarvoor noemt ze waanzin. Zij was één van de insprekers tijdens de raadsvergadering van woensdag 1 februari over het windpark die zich verzetten tegen de komst ervan.

De molens worden, zo geeft Van de Beek aan, geplaatst in de vliegroute van de vogels vanaf het Wolderwijd en Nuldernauw. En daarmee worden de windmolens een fuik waarin de vogels vliegen. Een mening die ze onderstreepte met het tonen van foto’s van onder meer een in tweeën gehakte vogel door een windmolen.

WAANZIN

Ook door anderen werd gewezen op het belang van de vogels maar ook andere dieren zoals in het gebied voorkomen. Het gaat dan onder meer om de das, de kerkuil, reeën en zelfs een zeearend. Al is de vrees dat de reeën en das mogelijk al zijn verjaagd door de komst van het zonnepark aan de Schaapsdijk. Doorgaan met het windpark wordt door tegenstanders gezien als waanzin. 

SLAGSCHADUW

Rob Rietveld bracht de bezwaren in van omwonenden die wonen in het gebied van het beoogde windpark. Inwoners die zich, volgens hem geschoffeerd voelen door het concept voorkeursalternatief voor de opstelling van de windmolens. Onder meer is voor hen de keuze voor zes uur slagschaduw niet te begrijpen. Het levert geen extra energie op maar volgens Rietveld wel voor de bewoners van achthonderd woningen meer overlast. Bovendien is de zes uur slagschaduw in strijd met het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

AANTASTING

De omwonenden vinden dat er met hun argumenten volstrekt geen rekening is gehouden. Volgens Rietveld is de keuze puur gemaakt op basis van economische aspecten. ,,Natuurlijk is de invulling van de energietransitie van belang maar de vraag is of dit alles een stevige aantasting van de woon- en leefomgeving kan rechtvaardigen.”

Voor de bewoners blijft de vraag overeind staan of Horst en Telgt de beste locatie is voor een windpark van alle zoekgebieden in het leefgebied van de wespendief. Of dat toch niet beter voor een alternatief kan worden gekozen in de vorm van een zonnepark.

LANDSCHAP

Jan Gerrit Schreuder van Schreuder Adviseurs geeft namens omwonenden aan dat van het fraaie Zuiderzeelandschap tussen Harderwijk en Ermelo aan de Schaapsdijk in Ermelo al weinig meer over is. Met de komst van het windmolenpark lijkt het laatste stuk van dit landschap geheel te verdwijnen. Hij wijst erop dat het park wordt gerealiseerd in een gebied waarvoor tot ongeveer tien jaar geleden nog Europese subsidies werden verstrekt voor het behouden van de biotoop voor de weidevogels en het gebied nog steeds fungeert als een rustgebied voor watervogels uit het randmeer.

Van natuurbeleving blijft volgens hem weinig meer over. Volgens hem zien veel omwonenden de komst van het windpark als een regelrechte aanslag op hun leefomgeving. Meerdere insprekers zien de regionale energietransitie als achterhaald door voortschrijdend inzicht. Onder meer hoeft door de komst van windmolens in zee veel minder energie te worden gewonnen op het land dan tot nu toe werd aangenomen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie