Afbeelding
Foto: Unsplash

Waar let je op bij het uitkiezen van je muurverf?

20 november 2023 om 11:19 Partnercontent

Van plan om binnenkort één of meerdere muren van verf te voorzien? Een muurverf vinden is geen probleem, want het aanbod is reuze. Maar hoe vind je de juiste muurverf? Hoe weet je zeker dat je een muurverf van een hoge kwaliteit bestelt? Gelukkig zijn er een aantal eigenschappen waar je op kunt letten. In deze blog vertellen we je meer over waar je naar kunt kijken als je de juiste muurverf voor jouw verfklus uitzoekt. Hierbij kun je denken aan het kiezen van een verfkleur die je leuk vindt, maar ook naar eigenschappen zoals de wasbaarheid en de dekking. 

Welke kleur muurverf kies je?

Vooraf is het aan te raden om goed na te denken over de kleur verf die je op een muur toe wilt passen. Je kunt kiezen voor een specifieke kleur, maar je kunt ook verschillende muren andere kleuren geven. Het is zelfs mogelijk om een muur van twee kleuren muurverf te voorzien. Daarnaast zul je goed moeten nadenken over de exacte kleur waarvoor je kiest. Je zoekt een kleur die past bij de rest van de ruimte. Denk vooraf goed na over het optisch effect dat je wilt bereiken. Voor een ruimer uitziende ruimte kies je een lichtere kleur. Op het gebied van muurverf kleuren zijn de mogelijkheden vrijwel grenzeloos.

Reinigbare muurverf

Reinigbaarheid is een andere eigenschap waar je op kunt letten als je een geschikte muurverf voor jouw klus zoekt. Afwasbare muurverf is een aanrader voor plekken waar de verflaag vaker dan gemiddeld met vlekken te maken krijgt. Een goed voorbeeld hiervan is de keuken. We hebben allemaal wel eens te maken gehad met een tomatensaus die plotseling opspatte. Afwasbare muurverf voorkomt dat er vlekken achterblijven als je de verflaag schoonmaakt. Reinigbare muurverf is daarom ook een goed idee in de hal, waar bijvoorbeeld natte jassen en vieze schoenen vlekken op de muur kunnen achterlaten.

Goed dekkende muurverf

Je hebt goedkope en duurdere muurverf. De prijs wordt voornamelijk bepaald door de samenstelling van de verf. Je kunt dit voelen: muurverf van een hogere kwaliteit weegt zwaarder, doordat het bijvoorbeeld meer bindmiddel en kleurpigment bevat. De kwaliteit van een verf is een bepalende factor als het gaat om de dekking van de verf. Bij goedkopere muurverf is de kans groter dat je meerdere lagen moet aanbrengen om zichtbare strepen en banen in de afwerklaag weg te werken. Daarentegen heb je ook verfproducten waarbij je na het aanbrengen van één laag al klaar bent en een streeploos eindresultaat kunt behalen. Let hierop als je jouw verfproduct gaat uitkiezen.

Hoeveelheid verf

Het is een goed idee om vooraf na te denken over hoeveel verf je nodig gaat hebben voor je klus. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Je slaat liever te veel in dan te weinig. Zo kun je in één keer door werken. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat je veel te veel overhoudt. Bekijk daarom vooraf voor hoeveel vierkante meter je verf nodig gaat hebben. Wederom speelt de kwaliteit van de verf hierbij een rol. Als je maar één laag van een goed dekkende verf hoeft aan te brengen, volstaat een kleinere hoeveelheid verf.

Bijpassende benodigdheden

Ga je muurverf kopen, dan is het een goed idee om tegelijkertijd benodigdheden aan te schaffen. Zo kun je een geschikte muurverfroller bestellen waarmee je grote oppervlakken van verf kunt voorzien. Voor kleinere oppervlakken en moeilijk bereikbare plekken bestel je een kwast die geschikt is voor muurverf. Voor ruwe oppervlakken bestel je een hoogpolige roller. Vergeet daarnaast een verfbakje, afplaktape, reinigingsmiddelen, ladder, roerstaaf en optionele primer niet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie