Hugo Weidema ruilt de logistiek in voor het wethouderschap van Ermelo.
Hugo Weidema ruilt de logistiek in voor het wethouderschap van Ermelo. gemeente Ermelo

Wethouder Weidema wil het anders en beter doen

Overig

ERMELO Logistiek en politiek lopen als een rode draad door het leven van Hugo Weidema. Politiek noemt hij zelfs een hobby. Tot een aantal weken terug. Door zijn benoeming namens Eén-Ermelo tot wethouder is politiek nu ook zijn werk. Al heeft hij wel geworsteld met het al dan niet aangaan van deze uitdaging. Vooral omdat hij een goed lopend bedrijf had.

Weidema werd 62 jaar geleden geboren in Nieuwer-Amstel, het huidige Amstelveen. Dat bleef ook zijn woonplaats tot zijn achtentwintigste jaar. Daarna volgden vele woonplaatsen en onder meer een verblijf van zes jaar in het buitenland vanwege zijn werk.

In zijn jonge jaren deed Hugo twee jaar een poging economie te studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Politiek trok hem al. Op zijn negentiende werd hij gekozen in de faculteitsraad van de universiteit. Al snel volgde het lidmaatschap van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. ,,Binnen die club heb ik van alles gedaan waardoor er weinig tijd overbleef om te studeren. Daarom ben ik na die twee jaar aan het werk gegaan.”

WIJZER Eenmaal wat ouder en wijzer deed Hugo Weidema alsnog de nodige studies, maar dan vanuit zijn werksituatie. Naast zijn werk was politiek altijd belangrijk in zijn leven. Zo zat hij voor de VVD vijf jaar in de gemeenteraad van Zeewolde. 

De logistiek werd zijn vakgebied. Op dit terrein werkte hij bij diverse bedrijven. Onder meer voor Mondelez International, de fabrikant van onder meer Milka en Côte D’Or. Dat maakte het noodzakelijk naar België te verhuizen. Belangrijk voor het bedrijf omdat in België driemaal zo veel chocolade wordt gegeten als in Nederland.

Na die zes jaar stond Hugo Weidema voor de vraag met het bedrijf mee te verhuizen naar Zwitserland. Dat leidde tot het besluit terug te keren naar Ermelo. Hij ging werken voor Bakker Logistiek en deed zijn vrouw de belofte op te houden met al die verhuizingen, al volgde er nog één maar dat was binnen Ermelo. Een plaats die prima bevalt. Uiteindelijk besloot hij een eigen bedrijf te beginnen waarin hij bedrijven ondersteunt en adviseert op het gebied van Supply Chain en Logistiek. Vooral ook familiebedrijven omdat daarin toch een aparte dynamiek zit.

In 2015 werd Weidema raadslid in Ermelo voor de VVD om dat vijf jaar te blijven. Verschil in inzicht binnen deze partij maakte dat hij uit de raad vertrok, al stond hij in 2018 nog wel voor deze partij op de kandidatenlijst voor de verkiezingen.

GEDOE Nieuw gedoe binnen de VVD, zoals hij zelf omschrijft, maakte dat hij zich plaatselijk niet meer thuis voelde binnen deze partij. ,,Er gebeurde echter wel het nodige binnen de gemeente Ermelo, denk alleen maar aan alles rond oud-burgemeester André Baars. Dat maakte dat we zijn gaan praten over een nieuwe lokale partij. De voedingsbodem daarvoor was duidelijk aanwezig. Dat resulteerde er ook in dat we bij de verkiezingen vijf zetels behaalden.”

Weidema woont inmiddels alleen met zijn echtgenote in Ermelo. De twee dochters zijn al lang uitgevlogen. ,,Ik heb niet veel hobby’s; werk en politiek zorgen al voor een dagtaak en zijn vaak ook nog avondvullend. Wel mogen we graag fietsen en vul ik graag sudoku’s in, de hersenen even pijnigen.”

Voor de verkiezingen had Hugo Weidema niet de ambitie wethouder te worden. ,,Dat is best een worsteling geweest. Ik was het niet van plan maar heb wel ervaring met het raadswerk. Tot de dag na de verkiezingen heb ik gezegd ik doe het niet, ik heb een prima lopend bedrijf. De uitslag van de verkiezingen was echter duidelijk. Dan moet je waar zien te maken wat je roept. Het is leuk uit te voeren wat we voor de verkiezingen hebben aangegeven, te werken aan een nieuwe politiek in Ermelo. Dat heeft mij het weekend na de verkiezingen doen besluiten mij kandidaat te stellen als wethouder.”

,,Ik vind het fijn het te proberen te maken. Al weet ik dat je niet de hele wereld kunt veranderen. Er staan in Ermelo echter veel dingen te gebeuren en dan gaat het om meer dan het verschuiven van wat accenten. We moeten het anders en beter doen.” Het terugwinnen van het vertrouwen is daarbij een belangrijk item voor zijn partij.

HAND OP KNIP Zijn eigen bedrijf bouwt hij af. Dat maakt dat hij voorlopig maar vier dagen werkt als wethouder en ook als zodanig krijgt betaald. Dat hij meteen de wethouder met de hand op de knip wordt genoemd vindt hij niet erg. ,,Ook in een huishouding geef je niet meer uit dan je hebt te besteden.”

Voor de toekomst vindt Hugo Weidema het belangrijk dat er transparant wordt gewerkt. ,,Als we dat kunnen verbeteren is dat een groot winstpunt. Het betekent niet dat je iedereen zijn of haar zin kunt geven. De boodschap moet echter duidelijk zijn. Indien het een ja of nee is moet je duidelijk uitleggen waarom je die keuze hebt gemaakt. Je moet anderen niet naar de mond praten, dan maak je jezelf ongeloofwaardig. Ik wil de boodschap uitdragen waarmee we de verkiezingen zijn ingegaan.”

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 1 uur geleden
Afbeelding
Trainen volgens Wiel Coerver-methode tijdens Jeugdvoetbaldagen DVS’33 3 uur geleden
Afbeelding
Cabaretduo Eer & Nan speelt ‘Terugblik, vooruit!’ in De Rehobothkerk 5 uur geleden
Afbeelding
Van wanhoop tot feest bij open dag AZC in Harderwijk 8 uur geleden
Afbeelding
Scooterrijders botsen frontaal op elkaar 9 uur geleden
Afbeelding
Ermelose Noor Oosterhoff Nederlands Kampioen Muay Thai 20 uur geleden
Afbeelding
Moonlight kanoën bij De Kanovijver ter ere van 50 jaar Ermelo gisteren