Vanuit het Rijk is er druk op Ermelo om woningen te bouwen.
Vanuit het Rijk is er druk op Ermelo om woningen te bouwen. Archief | Pixabay

Duizend nieuwe woningen voor 2030 in Ermelo realiseren

5 oktober 2022 om 18:05 Nieuwbouw

ERMELO De duizend woningen die de raad wil vinden als het gaat om het vinden van een grootschalige locatie voor woningbouw kunnen voor 2030 worden gerealiseerd. Dat zegt wethouder Ronald van Veen naar aanleiding van het besluit aanvullend onderzoek te doen. Dit op een eerder onderzoek waarbij vier locaties in beeld zijn gebracht.

Het aanvullend onderzoek is vooral gericht op het vinden van locaties aan de rand van de bebouwde kom van Ermelo. Daarmee wordt invulling gegeven aan de wens van de drie coalitiepartijen. Naar aanleiding van het eerste onderzoek werd door het vorige college van burgemeester en wethouders een voorkeursrecht gevestigd op het gebied Horst. De raad besloot in meerderheid het voorkeursrecht te laten vervallen. Onder meer vanwege de gevolgde procedure en de wens locaties te zoeken dichter bij de bestaande bebouwing.

VELDWIJK Om de duizend woningen voor 2030 te halen gaat het onder meer om het realiseren van de plannen voor woningbouw op het landgoed Veldwijk en het ombouwen van recreatiepark Horsterhoeve naar woningbouw. Uitgangspunt in het nieuwe onderzoek is en blijft dat inzichtelijk moet worden gemaakt waar en hoeveel er kan worden gebouwd en waarmee wordt voldaan aan het beleid van het Rijk, de provincie Gelderland en de gemeente Ermelo zelf.

Volgens Van Veen is er druk vanuit het Rijk op Ermelo om woningen te bouwen. De zeespiegel stijgt en daarmee wordt gekeken naar woningbouw op hoger gelegen gebieden zoals de Veluwe. Volgens hem gaat het college vooral op zoek naar locaties waar tussen 2030 en 2040 kan worden gebouwd met een eventuele uitloop van vijf jaar.

GROOTSCHALIG Het betekent ook dat de motie te zoeken naar een grootschalige locatie anders wordt ingevuld. Ieder plan van meer dan vijftig woningen voldoen, zo zegt de wethouder, aan het criterium van grootschalig. Dat betekent dat de keus uiteindelijk ook kan vallen op twee locaties van vijfhonderd woningen of vier locaties van tweehonderdvijftig woningen.

Indien opnieuw een voorkeursrecht moet worden gevestigd op een gebied wordt dit met de uiterste zorgvuldigheid gedaan, zo belooft de wethouder. Dat betekent dat de raad eerder wordt geïnformeerd maar ook betere uitleg wordt gegeven aan de betrokkenen.

KERKDENNEN Het bedrijventerrein Kerkdennen wordt in principe niet bij het onderzoek betrokken. De raad heeft beslist dat dit terrein voor 2050 moet worden omgevormd tot een woonwijk en dat is ruim na de datum van uiterlijk 2045 waarin de grootschalige locaties voor de woningbouw na 2030 moeten zijn vastgelegd.

Streven is in november een analyse te maken van nieuwe locaties en deze intern te bespreken. In december moet het huidige onderzoeksrapport worden aangevuld waarna in januari 2023 het definitieve rapport kan worden gepresenteerd aan en besproken worden in de raad.

De omgevingsvisie Ermelo en de woonvisie worden als belangrijkste input gezien voor het onderzoek. Aangegeven wordt dat de ontwikkeling van het windpark Horst invloed heeft op de potenties van mogelijke locaties maar ook een aardgasleiding die door Telgt voert. 

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie