Afbeelding
Pixabay

Nieuwbouw Rietschans College wordt duurder, gemeente springt bij

22 maart 2022 om 11:15 Nieuwbouw

ERMELO Nieuwbouw van de Rietschans College op het terrein van ’s Heeren Loo valt voor de gemeente Ermelo vierhonderdduizend euro duurder uit dan aanvankelijk begroot. Daarnaast is 65.000 euro extra nodig voor de inhuur van extern personeel.

In juni 2019 is door de gemeenteraad een krediet beschikbaar gesteld van 5.380.000 euro. Uit de aanbesteding blijkt dat dit bedrag niet voldoende is en een totaal investeringsbedrag benodigd is van 6.249.732 euro. Dat is 571.000 meer dan begroot.

SNELLE VOORTGANG ’s Heeren Loo heeft aangegeven dat zij zelf 171.000 euro voor rekening kan nemen. De stijging is vooral een gevolg van de sterk gestegen prijzen. De gemeente en ’s Heeren Loo zijn gebaat bij een snelle voortgang van het project om te voorkomen dat dit een nog langer lopend dossier wordt. De gemeenteraad wordt gevraagd het extra krediet beschikbaar te stellen tijdens de eerstvolgende bestuursrapportage. Daarmee wordt voorkomen dat moet worden gewacht met besluitvorming tot de eerste reguliere vergadering van de raad.

Het college van burgemeester en wethouders is er in eerste instantie van uit gegaan dat de inhuur van extern personeel kon worden bekostigd uit het beschikbaar gestelde krediet. Inmiddels is duidelijk dat dit niet kan en ook hiervoor een extra krediet noodzakelijk is.

De leerlingen van het Rietschans College moeten, zoals nu de planning is, eind 2023, begin 2024 kunnen verhuizen naar het nieuwe gebouw op het terrein van ’s Heeren Loo. Nu wordt gebruik gemaakt van een tijdelijke locatie aan de Ceintuurbaan in Harderwijk.

KOSTEN Door ’s Heeren Loo is tot nu toe ruim zevenhonderdduizend euro zelf geïnvesteerd in het bouwplan. Onderdeel hiervan zijn de kosten van het bouwrijp maken van het terrein. Normaal gesproken zijn dit kosten welke voor rekening van de gemeente komen. Het advies is de instelling een eenmalige vergoeding van 116.000 euro te verstrekken.

Aan de aanbesteding is door drie partijen deelgenomen. Door het instemmen met de verhoging van het krediet door de gemeente kan ’s Heeren Loo als bouwheer het werk gunnen aan de laatste inschrijver die veruit als goedkoopste uit de bus is gekomen. Indien wordt gewacht op een besluit van de nieuwe raad zou dat pas in september kunnen plaatsvinden. Dat heeft onder meer tot gevolg dat de inschrijving niet kan worden nagekomen en de kosten alleen maar verder oplopen.

VERTRAGING Bovendien leidt het tot vertraging van het project en het langer gebruik moeten maken van de tijdelijke huisvesting op het Bouw & Infrapark in Harderwijk. De totale lasten hiervan bedragen rond de driehonderdduizend euro per jaar. Onder aan de streep kost het tijdelijk stil zetten van het proces de gemeente meer dan het nu gevraagde bedrag van vierhonderdduizend euro.

Wel moet ‘s Heeren Loo bezien of nog bezuinigingen haalbaar zijn. Indien dit leidt tot wijzigingen moeten deze ter goedkeuring aan de gemeente Ermelo worden voorgelegd omdat er dan sprake is van een afwijking van het goedgekeurde bouwplan.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie