Echtpaar Gert en Lubberta van der Heiden-Bultman met hun kleinkind.
Echtpaar Gert en Lubberta van der Heiden-Bultman met hun kleinkind. Arda Konings

Echtpaar van der Heiden-Bultman uit Ermelo biedt veilige haven aan zo’n 70 pleegkinderen: ‘We leven in een gebroken wereld’

16 mei 2023 om 19:00 Mensen Tips van de redactie Wij zijn Ermelo

ERMELO Tijdens de jaarlijkse lintjesregen werd echtpaar Gert en Lubberta van der Heiden-Bultman totaal verrast dat hen dit jaar de eer te beurt viel een koninklijke onderscheiding in ontvangst te mogen nemen. Ondanks dat dit door beiden zeer werd gewaardeerd, hadden ze het liefst gezien dat álle pleegouders in Ermelo werden onderscheiden.

Hoe bijzonder het eigenlijk is wat deze mensen de afgelopen jaren allemaal hebben gedaan, dringt in die hoedanigheid niet eens helemaal goed tot hen door. ,,Ach”, zegt Lubberta aan de keukentafel bij hen thuis, ,,het leven loopt, zoals het loopt. Vroeger wilde ik eigenlijk maar twee kinderen. Het werden er zes.” Plus door de jaren heen, zo’n zeventig pleegkinderen die een veilige haven en tijdelijk onderkomen vonden bij huize ‘Shalom’ – wat heel toepasselijk vrede betekent - in Ermelo.

 Onze kracht komt van God vandaan, anders hou je het niet vol

,,Zoiets bedenk je niet van tevoren. Wij zien het zo, dat door alles heen God, onze Hemelse Vader, ons helpt. Daar komt onze kracht vandaan. Anders hou je het niet vol”, klinkt het overtuigd uit Lubberta’s mond. Het echtpaar kent elkaar al 50 jaar en was onlangs in april 45 jaar getrouwd. Dat is gevierd met de kinderen en kleinkinderen. Sinds Gert met pensioen is gegaan, runt het echtpaar de pleegzorg geheel samen. 

OPROEP KERKBODE

Er wordt gememoreerd hoe het is ontstaan om dit werk te gaan doen. Lubberta: ,,Via een oproep in de kerkbode zijn we bezoekouders geworden van Fred die op ’s Heeren Loo woonde. We namen onze kinderen altijd mee. En hij kwam met verjaardagen bij ons thuis. Zo van lieverlee, rolden we in het pleegzorgwerk. Ik ging een opleiding volgen en via diverse organisaties boden we crisisopvang aan veelal jonge kinderen, die tijdelijk uit huis werden geplaatst.”


Tijdens de jaarlijkse lintjesregen ontving echtpaar Gert en Lubberta van der Heiden-Bultman een koninklijke onderscheiding. - Gemeente Ermelo

GEBROKEN WERELD

Redenen daarvoor liepen uiteen van geldproblemen, verslavingen, scheidende ouders en opnieuw samengestelde gezinnen. 

Het gevoel van veiligheid is soms ver te zoeken

Gert en Lubberta: ,,We leven in een gebroken wereld. Kinderen weten soms niet goed meer wie nu de echte broertjes of zusjes zijn. Het is ingewikkeld voor ze en het gevoel van veiligheid is soms ver te zoeken. In de tijd dat onze kinderen op de basisschool zaten had je per klas één kind met een labeltje, tegenwoordig is het haast andersom.”

VAN HOT NAAR HER

Gemiddeld verblijven de pleegkinderen tussen de drie dagen en tweeënhalf jaar in huize ‘Shalom’. Tot zolang als nodig was en duidelijk werd waar een kind daarna naar toe zou gaan. ,,We wilden daarmee voorkomen dat de kinderen, die allemaal toch een rugzak hebben, soms van hot naar her werden gesleept. Natuurlijk zorgde hun aanwezigheid wel eens voor spanningen binnen ons eigen gezin. Het is en blijft een hele verantwoording en het was zeker niet altijd even makkelijk. Maar onze eigen kinderen hebben ook enorm mee geholpen met alles.”

OPLADEN

Zolang de gezondheid het toelaat, blijven Gert en Lubberta hun werk doen. ,,Het is een missie voor ons en dit werk zit in ons hart. We zien echt God’s leiding dat dit op onze weg is gekomen. We gaan een keer per jaar op vakantie om op te laden, houden samen van fietsen. Ook passen we nog graag op onze kleinkinderen.”

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie