Bezoekers genieten op vrijdag van maaltijdsoep en ontmoeting met elkaar. De buurthuiskamer aan de Kennedylaan Harderwijk wil vaker open.
Bezoekers genieten op vrijdag van maaltijdsoep en ontmoeting met elkaar. De buurthuiskamer aan de Kennedylaan Harderwijk wil vaker open. Foto: Marco Jansen

Buurthuiskamer Kennedylaan Harderwijk biedt warmte: soep, ontmoeting en goedkope jas

25 oktober 2022 om 12:00 Maatschappelijk

HARDERWIJK Door de hoge inflatie en gestegen energieprijs verwacht het Leger des Heils dat meer mensen komende winter thuis in de kou zitten. Daarom wil Zin in Harderwijk de buurthuiskamer aan de Kennedylaan 56, naast de vaste openingstijden op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag, de deuren vaker openen. Daarvoor zijn wel extra vrijwilligers als gastvrouw of gastheer nodig.

Elke vrijdag wordt om 12.00 uur eigengemaakte maaltijdsoep geserveerd. Deze vrijdag genieten zo’n 20 bezoekers van een kop gevulde groentesoep. „Dit is een vaste kern en regelmatig schuiven nieuwe mensen aan”, vertelt locatiecoördinator Anneke Visscher. „Sommigen zijn hier al om 9.30 uur, anderen komen alleen voor de lunch en gaan na de soep gelijk weer weg. Er zijn ook mensen die tot 13.30 uur blijven. We zorgen dat het hier warm is en dat de koffie klaar staat. Door de soep van eigen recept hoeft een aantal ’s avonds niet meer te koken, maar mensen komen hier ook voor het samenzijn en de ontmoeting. Wij zorgen voor een warm welkom.”

Zonder oordeel kan ik hier mijn verhaal kwijt. Ik voel me weer nuttig en van waarde

GEEN ONDERSCHEID Johanna (50) woont in de buurt. Zij begeleidt mensen die zichzelf kwijt zijn, maar dat gold ook voor haarzelf. „Ik wil graag mensen ondersteunen, maar soms moet je zelf eerst een proces doorgaan en vanaf een nulpunt weer stapjes zetten. Vorig jaar december was ik eenzaam en niet gelukkig. Ik vond mezelf niet leuk en goed genoeg. Ik denk anders, dat gaf onbegrip bij mensen en ik voelde mij niet gezien. Niemand wist daar raad mee, tot ik hier kwam. Hier komt een diversiteit aan mensen, maar er wordt geen onderscheid gemaakt. Zonder oordeel kan ik hier mijn verhaal kwijt. Ik voel me weer nuttig en van waarde en ben nu uit het keurslijf.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Bezoekers genieten op vrijdag van maaltijdsoep en ontmoeting met elkaar; links Anneke Visscher. - Foto: Marco Jansen

ZORGEN OVER WINTER Yvonne (67) uit Ermelo heeft het financieel zwaar en maakt zich zorgen over de komende winter. „Ik woon in een oud huis met scheuren in de muren. Het is koud en tochtig. Ik moet de kachel heel laag zetten, omdat het anders veel te duur is. Ik doe boodschappen van 20 euro, maar daar kan ik nog maar heel weinig voor kopen, omdat brood, vleeswaren en melk zo duur zijn. Het voordeel is dat ik hier mee kan eten en ik krijg straks ook een bakje soep mee naar huis. ’s Avonds zit ik thuis in de kou, maar hier voel ik overdag warmte. Ik kom hier ook op woensdag en zondag. Omdat ik veel heb meegemaakt, kan ik ook wat voor een ander betekenen.”

De verwarming zetten we komende winter niet lager. Iedereen kan aanschuiven

GEEN DREMPEL Visscher merkt dat de verarming en onzekerheid toeneemt, de bestaanszekerheid staat onder druk. „De toeloop zien we ook aan de gestegen omzet van onze tweedehands kledingwinkel. Deze is niet alleen voor mensen in de bijstand en met schuldhulpverlening. Hier maken ook modale gezinnen en jongeren gebruik van. Het wordt steeds drukker. Ze kunnen voor weinig geld een winterjas kopen, ongeacht maat en merk en we hebben ook dekbedden. We krijgen ook veel vragen over woonruimte. Dat hebben we helaas niet en we hebben ook geen potjes om de energierekening te betalen. Wel kunnen we warmte bieden; de verwarming zetten we komende winter niet lager. Iedereen kan aanschuiven, er is geen drempel.”

Meer info op legerdesheils.nl/locatie/buurthuiskamerharderwijk.

Marco Jansen

Bezoekers genieten op vrijdag van maaltijdsoep en ontmoeting met elkaar; links Anneke Visscher. (foto: Marco Jansen)
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie