Afbeelding
pixabay

Vorming nieuwe coalitie in Ermelo: CDA en één-Ermelo aan zet

24 maart 2022 om 10:55 Gemeenteraadsverkiezingen

ERMELO Het CDA en één-Ermelo nemen gezamenlijk het initiatief bij de vorming van een nieuwe coalitie in Ermelo. Dat werd duidelijk tijdens het zogenoemde duidingsdebat.

Zowel Progressief Ermelo (PE) als SGP zien liever dat gestart wordt door beide partijen met een onafhankelijke verkenner. Het CDA ziet de noodzaak daartoe niet direct maar houdt de deur nog open. Één-Ermelo wil zo snel mogelijk tot een nieuwe coalitie komen en daarmee ook de benoeming van de wethouders. Het debat was op enkele punten bijzonder fel, met name van de zijde van PE en SGP. Evelien Kars (PE) wil dat eerst wordt gekomen tot een raadsbreed coalitieakkoord waarbij partijen vertrouwen in elkaar uitspreken. Leo van der Velden (SGP) ziet het duidingsdebat als een klein beetje theatraal en denkt dat eigenlijk al is gekozen voor een coalitie. ,,Ik vind het al een beetje klef worden.” Hij was niet bereid, ondanks een verzoek van Ronald van Veen (ChristenUnie) zijn woorden terug te nemen.

RECHT DOEN AAN UITSLAG Herma van der Weide (VVD) vindt het van belang dat in een nieuw college de huidige eigen wethouder Hans de Haan terugkeert gezien zijn kennis en datgene wat hij heeft bereikt in de afgelopen vier jaar. De overige partijen spreken zich niet uit over welke partijen de coalitie moeten gaan vormen, laat staan dat al namen van partijen worden genoemd. Wel werd duidelijk dat hier en daar wordt aangegeven dat recht wordt gedaan aan de uitslag wanneer in ieder geval het CDA en één-Ermelo samen deel gaan uitmaken van het college, ongeacht welke partij of partijen hierbij aanschuiven. 

Lijsttrekker Henri Luitjes (één-Ermelo) ziet wel mogelijkheden voor een coalitie die bestaat uit drie partijen. Daarmee zou direct een bezuiniging kunnen worden behaald door terug te gaan naar drie wethouders. Het verleden blijft een rol spelen; CDA en ChristenUnie geven duidelijk aan de werkwijze van vier jaar geleden niet de meest prettige te hebben gevonden toen binnen een dag een nieuw college werd gevormd en beide partijen buiten spel werden gezet zonder gehoord te worden. Een werkwijze die, zo gaven meerdere partijen aan, niet weer gewenst is. Al vindt Leo van der Velden dat het gezanik over de gang van vier jaar geleden nu wel eens tot een einde mag komen. 

VERTROUWEN Sarath Hamstra (CDA) geeft nadrukkelijk aan met alle partijen in gesprek te willen gaan waarbij vertrouwen in elkaar centraal staat. Partijen kunnen tijdens het eerste gesprek wat hem betreft ook aangeven welke thema’s zij belangrijk vinden en in het formatieproces aan de orde moeten worden gesteld. CDA en één-Ermelo geven aan dat partijen nog deze week een uitnodiging mogen ontvangen voor de eerste gesprekken en daarin ook de agenda wordt aangegeven. 

Ronald van Veen vindt het van belang dat door een open werkwijze bij de vorming van en coalitie wellicht gestart kan worden met het terugwinnen van het vertrouwen van de kiezer. Waarbij, gezien het verlies van een zetel, zijn partij zich bescheiden wil opstellen. Duidelijk is dat men echter wel bereid is deel te nemen aan een coalitie.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie