Marja Stienstra samen met haar kat Beesie. 'Katten fascineren en inspireren me in hoge mate en ik ben er trots op dat ik de stap heb durven zetten om met ze te werken'.
Marja Stienstra samen met haar kat Beesie. 'Katten fascineren en inspireren me in hoge mate en ik ben er trots op dat ik de stap heb durven zetten om met ze te werken'. .

Je baan opgeven en je passie volgen? Marja Stienstra uit Ermelo deed het en startte catsitter, een professionele kattenoppasservice aan huis

31 januari 2024 om 17:00 Baan Dichtbij Tips van de redactie Wij zijn Ermelo

ERMELO ‘Toen ik de mensen leerde kennen, kreeg ik de dieren lief’. Deze spreuk heeft jarenlang bij mij aan de muur gehangen en is wel zo’n beetje mijn levensmotto. Privé heb ik altijd dieren om me heen (gehad). Maar de stap om ook met dieren te gaan werken heeft wel even op zich laten wachten. Ook al was het een grote wens.

Dieren hebben altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Als jong meisje vond ik de muizen van mijn broer erg interessant en kwamen er al snel konijntjes waar ik helemaal in op ging. En uiteraard was er voor mij maar één sport: paardrijden. Nog voor mijn tiende begon ik om een kat te zeuren en uiteindelijk had ik mijn ouders zover: er kwam een rood katertje en daarna volgden er nog andere katten.

ZACHTE KANT

Ik zeg vaak: ‘Ik houd van alle dieren, maar de kat staat bovenaan’. Dat mysterieuze, dat eigenzinnige; dat spreekt me enorm aan. Er was een tijd dat ik dierenarts wilde worden, maar dat bleek toch niks voor mij omdat ik het snijden in dieren en al dat bloed toch wel eng vond. Ik bleek meer van de zachte kant: het verzorgen. 

Ik bleek meer van de zachte kant: het verzorgen

Ondertussen behaalde ik mijn VWO-diploma en moest er een keuze gemaakt worden voor vervolgonderwijs. Uiteindelijk werd het Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Ik kon altijd goed leren, dus was het logisch dat ik naar de Universiteit ging, toch?

HOGE WERKDRUK

Na mijn afstuderen had ik moeite om mijn eerste, echte baan te vinden, want voor de meeste banen die ik leuk vond was ik te hoog opgeleid. Uiteindelijk kon ik aan de slag bij een ICT-bedrijf als redacteur. Ik schreef altijd graag en wilde daar meer mee doen. Na deze baan volgden nog andere banen, vaak als PR- of communicatiemedewerker. Op zich vond ik mijn werk leuk, maar ik merkte wel altijd dat het werken in loondienstverband me zwaar viel. De hoge werkdruk, het altijd maar door moeten en niet even tijd voor jezelf kunnen nemen als je daar behoefte aan hebt, eisten hun tol. Ik ben helaas meer dan één keer ziek geworden.

KATTENGEDRAG 

In mijn vrije tijd was ik nog steeds met dieren bezig. Ik deed vrijwilligerswerk met katten in een lokaal dierenasiel en begon opleidingen over dieren te volgen. Dat deed ik op mijn vrije dagen en in mijn avonduren. Ik zat honderden hondenrassen in mijn hoofd te stampen en heb stage gelopen bij een dierenlogeerboerderij. En omdat ik graag meer wilde leren over kattengedrag ben ik begonnen met de opleiding tot Kattengedragstherapeut bij Tinley Academie in Veenendaal.    

DE SPRONG WAGEN

De gedachte om ooit ook professioneel met dieren te gaan werken heeft me nooit losgelaten. Maar het is niet een stap die je zomaar even neemt. Er is weinig betaald werk met dieren en er moet toch brood op de plank komen. Jarenlang heb ik het dan ook niet aangedurfd en bleef het bij een gedachte. 

Het was tijd om de sprong te wagen en van mijn grootste passie mijn werk te maken

Tot 2022. Nadat ik voor de zoveelste keer een te hoge werkdruk ervoer bij een baan, besloot ik dat het tijd was om de sprong te wagen. Ik wilde van mijn grootste passie mijn werk maken. Ik weet nog goed dat de mensen in mijn omgeving zeiden: ‘Katten? Daar valt toch niks mee te verdienen?’ Maar ik wilde dat zelf ondervinden. En ik had lang genoeg gewacht!

KATTENOPPASSERVICE

Ik zegde mijn baan op en richtte een professionele kattenoppasservice aan huis op: Catsitter. In de aanloop hiernaartoe zocht ik contact met mensen die al professioneel met dieren werken. Ik wilde een relevant netwerk opbouwen, tips krijgen en inspiratie opdoen. Ook heb ik gekeken naar andere dierenoppassers: wat is hun werkwijze, hun tarief, etc. Ik maakte visitekaartjes en een website en zorgde dat ik goed vindbaar was op Google. Ik vond het hartstikke spannend. Ik had geen idee of er vraag naar zou zijn en had ook geen vast inkomen meer.  

VASTE KLANTEN 

Het duurde even voordat Catsitter begon te lopen. Komende zomer besta ik twee jaar en ik kan zeggen dat ik inmiddels een mooie, vaste klantenkring heb opgebouwd. Ik blijf het bijzonder vinden dat (nieuwe) klanten mij vertrouwen. Niet alleen in hun huis, maar ook met de zorg voor hun geliefde katten. Iedereen kan natuurlijk een bakje eten neerzetten, maar mijn meerwaarde zit hem echt in het feit dat ik veel kennis heb over katten. Zo weet ik wat de natuurlijke behoeftes van de kat zijn en kan ik afwijkend gedrag sneller signaleren.

EIGEN TIJD INDELEN

Ik doe nu eindelijk werk wat ik écht leuk vind en wat ik ook helemaal vanuit mijn gevoel kan doen. Dat past goed bij me. Ook vind ik het heel fijn dat ik mijn eigen tijd kan indelen als freelancer. Ik vond het hartstikke spannend om deze stap te zetten, maar als ik kijk hoe goed mijn bedrijf nu loopt, dan ben ik wel echt trots op mezelf. Tegen andere mensen die een grote passie hebben en daar eigenlijk meer mee zouden willen doen, zou ik zeggen: ga ervoor, probeer het gewoon. Een pad ontstaat immers door erop te lopen!  

Zoekt u een betrouwbare oppas met veel kennis voor uw eigen kat? Ga dan voor meer info naar www.catsitter.nl. Marja werkt in de regio Ermelo, Putten en Harderwijk en verzorgt uw kat in zijn eigen vertrouwde omgeving: thuis.   

Marja Stienstra

Marja Stienstra
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie