Afbeelding
pixabay

Belangen woningzoekenden en beschermen natuur botsen

4 januari 2022 om 11:22 Politiek

ERMELO Belangen van natuurbeschermers en de huurdersbelangenorganisatie De Groene Draad botsen binnen de gemeente Ermelo met elkaar. Dat werd duidelijk tijdens de vaststelling van de omgevingsvisie Ermelo. De definitieve vaststelling van de visie komt nog in de raad.

Hans Beek is voorzitter van de huurdersvereniging. Hij wil dat duidelijke keuzes worden gemaakt in het belang van een toekomstig vitaal Ermelo. En dat is zijn optiek bouwen, ook op locaties die nu nog worden gezien als behorend tot de natuur. Onder meer ziet hij mogelijkheden in de buurtschappen Horst & Telgt en de Arendlaan.

Waar Bert Stoter, voorzitter van het Natuur & MilieuPlatform Ermelo vindt dat in de omgevingsvisie een stevige aanpak mist voor verbetering en instandhouding van de biodiversiteit. Hij bepleit een plan van aanpak voor dit onderwerp en dat toe te voegen aan de omgevingsvisie. De verbetering kan worden vastgelegd door bijvoorbeeld nu de aanwezigheid van stikstof in de bodem te meten maar ook bijvoorbeeld te tellen hoeveel insecten in een gebied voorkomen. Dan kan in een later stadium worden gezien of maatregelen hebben geleid tot een afname van stikstof en het aantal insecten toe of is -afgenomen.

Ook Simone Kiezenbrink van Heidepark Speuld pleit voor een goede en actuele basisinventarisatie. Zij vraagt zich af of de omgevingsvisie wel zorgt voor een adequate bescherming, beheer en ontwikkeling van het landschap. Het landschap wordt door haar gezien als van grote waarde waarbij ieder landschap eigen unieke kenmerken heeft. Zij vreest dat het door de omgevingsvisie in de toekomst mogelijk wordt ongewenste ontwikkelingen zonder vergunning de realiseren en handhaving daardoor moeilijker wordt.

Ronald van Veen (ChristenUnie) vraagt zich af hoe de eigen omgevingsvisie van Ermelo zich verhoudt tot de gewenste regionale visie van Ermelo, Harderwijk en Zeewolde samen. Maar ook hoe het staat met de afwaardering van het bedrijventerrein Kerkdennen.

Wethouder Laurens Klappe vindt dat eerst de toekomstige behoefte aan bedrijventerreinen moet worden vastgesteld. In 2023 vindt een herziening van de regionaal gemaakte afspraken plaats. Waar bekend is dat de Bedrijven Kring Ermelo nu al streeft naar de aanleg van een Ecopark langs rijksweg A28. Door hen wordt hier ook onderzoek naar gedaan.

Duidelijk is dat Klappe vindt dat men daarmee voor de muziek uitloopt. De gemeente is overigens wel op de hoogte van het onderzoek en is daarbij ook ambtelijk betrokken. Ten aanzien van Kerkdennen zegt Klappe dat ingezet wordt op een verkleuring van het bedrijventerrein. Dat betekent dat waar mogelijk zwaardere bedrijvigheid wordt vervangen door een lichtere vorm. Maar dat ook moet worden beseft dat Kerkdennen nog steeds een goed functionerend bedrijventerrein is. Erkend wordt het spanningsveld tussen woonlocaties en natuur. Een enquête onder de inwoners wijst uit dat die vinden dat, naast bouwen in bestaande woongebieden, ook moet worden gekeken naar bouwlocaties in het buitengebied. Omdat anders te veel groen in bestaande woongebieden verloren gaat.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie