Katherine Haklander, chefkok Wojtek Sierszynski en Ingrid Kok met de citroen- en sinaasappellikeur, kijken naar wat wel kan.
Katherine Haklander, chefkok Wojtek Sierszynski en Ingrid Kok met de citroen- en sinaasappellikeur, kijken naar wat wel kan. Foto: Marco Jansen

Brasserie Staverden: ‘Creatief kijken naar wat er wel kan’

18 maart 2021 om 10:27 Algemeen

ERMELO - Tijdens de lockdown is het Leuvenumse Bos een populaire bestemming bij wandelaars en fietsers. De tuinen van Landgoed Staverden zijn in coronatijd een hotspot. Ruimte en de natuur bieden mogelijkheden voor het creatieve team van Brasserie Staverden.

Marco Jansen

 In het weekend is de Brasserie vanaf 11.00 uur open tot ongeveer 17.30 uur. “Mensen worden blij van goede koffie in een kartonnen beker en na het lopen van de klompenpaden en wandelroutes hebben ze ook wel zin in een broodje. We zorgen voor nog meer beleving door in het weekend de barbecue aan te steken. Door sneeuw en deze storm hebben we dat maar een paar keer niet gedaan’’, vertelt uitbater Katherine Haklander.

Chefkok Wojtek Sierszynski werkt vier jaar bij de brasserie. Hij zegt de druk op de ketel te missen. “Maar het is super dat dit überhaupt nog kan. Het broodje kip wordt vaak besteld en in de winter hadden we het broodje sauerkraut en het patatje stoof. Nu het warmer wordt gaan we over naar de hamburger, kip en beenham.’’

Ze waren de hele winter vijf dagen per week ‘to go’ open. In de drukke weekenden komen er een paar honderd bezoekers naar Staverden. Een groot gedeelte neemt wel een kopje koffie. Met mooi weer is er een picknick to go. Collega-uitbater Ingrid Kok: “De bedoeling is dat mensen wat ze besteld hebben in het park gaan nuttigen en niet op het terras. Dat geven we aan op de statafels waar mensen kunnen wachten op hun bestelling. We zijn niet helemaal verantwoordelijk voor wat er in het bos gebeurt, maar het is ook haast niet te managen. Omdat het groot is kan je wel makkelijk spreiden. Een groot voordeel van deze locatie in de natuur.’”

Terras

Ondanks de beperkingen weten ze goed te schakelen. De bezorgservice van het voorjaar was in het najaar snel weer opgetuigd. Chefkok Wojtek en zijn brigade maakten een diner voor thuis op tafel. Als straks de terrassen mondjesmaat open mogen, ligt het plan ook al klaar. Haklander: “We denken dat dit op zijn vroegst pas half april kan. Bij het scenario ‘zeer ernstig’ op de routekaart richten we ons terras in op twee personen per tafel. Dan kunnen we op twee terrassen in totaal 80 mensen kwijt. Hiervoor schuiven we de lunch- en dinerkaart ineen, want mensen gaan in het voorjaar nog niet dineren.’’ De chefkok moet concessies doen; hij heeft een paar populaire broodjes van de kaart gehaald, maar asperges, een versgebakken visje en gerookte zalm komen ervoor terug.

De brasserie heeft op Facebook 1819 volgers en 1068 volgers op Instagram. Haklander beheert de social media accounts. “Ik wil de beleving bij de mensen thuis brengen. ‘Kijk naar wat je mist’, maar ik betrek ze er ook bij door vragen te stellen. We kijken vooral naar wat wél kan. We hebben 450 liter limoncello gemaakt en bottelen nu ook sinaasappel likeur. De yogalessen in de tuin zijn al volgeboekt, maar ik heb geen idee of ze doorgaan. Met Pasen gaan we een brunch bezorgen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie