Jarenlang liepen winkelcentra leeg, maar het tij is gekeerd.
Jarenlang liepen winkelcentra leeg, maar het tij is gekeerd. Foto: Enter Media

Landelijke daling winkelleegstand, maar in Ermelo juist meer leegstand in 2022

18 januari 2023 om 16:00 Winkels

ERMELO Jarenlang liepen winkelcentra leeg, vooral als gevolg van de opkomst van internetwinkels. Maar het tij is gekeerd, want in 2021 steeg het aantal winkels al in 57 procent van de gemeenten en alles wijst erop dat het in 2022 alleen maar beter is gegaan.

Winkelen op internet is makkelijk, dat staat buiten kijf. Maar gezellig is anders. Winkeltje in, winkeltje uit gaat het niet worden en als je al luncht dan is het thuis of op kantoor en niet in een gezellig tentje. Steeds meer Nederlanders herontdekken het gewone shoppen en de ontwikkeling van het winkelbestand is hier een afspiegeling van. Na 2010 nam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het aantal winkels jaarlijks af, maar in 2021 was er een onverwachte kentering en steeg het aantal winkels met 0,7 procent. Dat was ook hard nodig, want in 2010 bereikte het aantal winkels met 97,1 duizend het absolute hoogtepunt en begin 2022 telde Nederland ruim 13 duizend winkels minder dan in dat topjaar.

FOODSECTOR IN DE LIFT 

Met name de foodsector zit volgens het CBS in de lift. Het aantal winkels in deze sector nam met 3,4 procent toe, waar het aantal winkels met non-foodproducten nagenoeg gelijk bleef. Winkels in brood, banket en zoetwaren stegen met 4,7 procent het meest in aantal, direct gevolgd door supermarkten en winkels in overige voedingsmiddelen (beide 4,4 procent).

Speelgoedbranche krabbelt na jarenlang klap op klap weer op

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Boekwinkels en winkels in lectuur en schrijfwaren hebben de zwaarste klappen opgelopen: deze daalden met 8,1, respectievelijk 7,0 procent. De afname van het aantal boekwinkels in 2021 was zelfs groter dan in de drie voorafgaande jaren samen. Volgens Locatus (een organisatie die data verzamelt van ontwikkelingen in de retail) is met de horeca een andere krimpsector genoemd. Daar staat tegenover dat volgens Locatus bijvoorbeeld de speelgoedbranche na jarenlang klap op klap te hebben gekregen juist bezig is aan een opmars.

MINDER LEEGSTAANDE PANDEN

Met deze groeicijfers ontwikkelt de leegstand zich positief. Locatus constateert dat afgelopen jaar de leegstand van het aantal vierkante meters winkelgebied in 2022 is gedaald naar gemiddeld 6,0 procent aan het eind van 2022 waar dit eind 2021 nog 6,7 procent was. Het aantal leegstaande panden nam met ruim 1.700 panden af. Begin 2022 stonden er 14.482 panden leeg en aan het eind nog 12.722. Met een leegstand van 6 procent is de leegstand weer terug op het niveau van begin 2011.


Echter, in Ermelo daalde volgens het CBS het aantal winkels in 2022 ten opzichte van 2021, met 0,8 procent tegenover een landelijk gemiddelde stijging van 0,7 procent. Dit zijn de voorlopige cijfers.


In Ermelo daalde volgens het CBS het aantal winkels in 2022 ten opzichte van 2021, met 0,8 procent tegenover een landelijk gemiddelde stijging van 0,7 procent. - CBS

GEZONDE WINKELGEBIEDEN

Verhuurde winkelpanden zijn wel iets anders dan een terugkeer van winkels. Een winkelpand dat is verhuurd als bijvoorbeeld woning of kantoor, is volgens Locatus geen winkel meer, maar in de cijfers van het CBS blijft dit een winkelpand. Daardoor worden winkelgebieden gemiddeld kleiner en die ontwikkeling juicht Paul te Grotenhuis van brancheorganisatie INretail toe.

Gemeenten moeten kijken naar kleinere, gezonde winkelcentra

 ,,Nederland had jarenlang veel te veel winkels en inmiddels is het zo dat we met minder winkels toe kunnen. Onze visie is dat gemeenten heel goed moeten nadenken hoe ze met hun beleid ervoor kunnen zorgen dat er kleinere, maar wel gezonde winkelgebieden met een evenwichtig winkelbestand ontstaan. In de meeste gemeenten moet worden nagedacht over de vragen als ‘Blijven alle winkelstraten wel winkelstraat?’, of ‘Moeten we wonen boven winkels stimuleren?’, of ‘Moeten we gemeentelijke voorzieningen die eerder het centrumgebied hebben verlaten weer terugbrengen?’ Dat laatste zie je nu in een aantal gemeenten gebeuren en wij zijn daar blij mee want dat maakt winkelgebieden belangrijker.”

INFLATIE BEDREIGING VOOR ONDERNEMERS

De hoge inflatie van dit moment is een regelrechte bedreiging voor heel veel ondernemers die een winkelpand huren. Vanaf januari krijgen duizenden ondernemers met een huurverhoging van ruim 14 procent te maken en dat kan Bruin in veel gevallen niet trekken. ,,Dit moet stoppen. Ondernemers komen op het punt dat het onbetaalbaar wordt.”

Dit concludeert INretail, die een dringend appel doet op de regering om zich uit te spreken over de situatie die uit de hand dreigt te lopen. Paul te Grotenhuis legt uit hoe de situatie in veel gemeenten sinds afgelopen jaar scheef is gaan lopen. ,,Pandeigenaren verhuren winkelpanden vaak voor een periode van meerdere jaren, waarbij in veel gevallen is vastgelegd dat de huur elk jaar met de inflatiecorrectie stijgt. Voorheen was dat niet erg, want de inflatie was hooguit 2 procent. Maar nu is die 14 procent en is er een jaar afgelopen, dan krijgt de winkelier die verhoging voor zijn kiezen. En dat is veel teveel van het goede, temeer daar ook de energieprijzen flink stijgen. In feite worden winkeliers hierdoor dubbel gepakt, want de inflatie wordt mede opgestuwd door de hoge energierekening.”

Volgens Te Grotenhuis past het niet dat verhuurders extreem profiteren van een onredelijke huurindexatie die de ander als een mokerslag treft. INretail heeft hier aandacht voor gevraagd bij minister Adriaansens van EZ en zij heeft laten weten dit probleem serieus te gaan bekijken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie