In vrijwel elke gemeente was sprake van een sterfteoverschot. Dit betekent dat er meer mensen overleden dan dat er baby's werden geboren.
In vrijwel elke gemeente was sprake van een sterfteoverschot. Dit betekent dat er meer mensen overleden dan dat er baby's werden geboren. Pixabay

Met zoveel mensen groeide de gemeente Ermelo in 2022

4 januari 2023 om 13:26 Maatschappelijk

ERMELO Nagenoeg alle Nederlandse gemeenten hebben er in 2022 meer inwoners bijgekregen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de bevolking in in 335 van de 344 gemeenten. De groei komt vrijwel volledig door migratie uit het buitenland, concludeert het statistiekbureau op basis van cijfers tot december.

In Ermelo groeide de bevolking met 253 mensen. Dat is slechts een groei van 0,9 procent.  Zonder immigratie was in Ermelo sprake geweest van een krimp. Of de bevolking van een gemeente groeit of krimpt hangt af van verschillende optelsommen en aftrekposten. Geboorten, verhuizingen naar de gemeente en migratie vanuit het buitenland zorgen voor een toename. Vertrek naar een andere gemeente, sterfgevallen en emigratie worden daar vervolgens weer vanaf getrokken.

STERFTEOVERSCHOT

In vrijwel elke gemeente was sprake van een sterfteoverschot. Dit betekent dat er meer mensen overleden dan dat er baby’s werden geboren. 

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


De groei wordt vooral verklaard door het hoge aantal immigranten, ongeveer 402.000 mensen zijn naar Nederland verhuisd. Dat zijn er 150.000 meer dan in 2021. Ongeveer 100.000 van deze migranten komen uit Oekraïne. Zij trokken massaal uit hun land uit na de Russische inval in februari. Ongeveer 89.000 van hen hebben zich sinds februari ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Veel Oekraïners zijn ook weer weggegaan uit Nederland, voornamelijk terug naar Oekraïne.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie