Jan Markink, gedupeerde namens de VVD in Gelderland zet er na 28 jaar actief te zijn geweest in de provinciale politiek een punt achter.
Jan Markink, gedupeerde namens de VVD in Gelderland zet er na 28 jaar actief te zijn geweest in de provinciale politiek een punt achter.

Na 28 jaar bij de VVD in Gelderland neemt Jan Markink afscheid: Ik vind het nu tijd om het stokje over te dragen

Politiek

ARNHEM Jan Markink, gedeputeerde namens de VVD in Gelderland zet er na 28 jaar actief te zijn geweest in de provinciale politiek een punt achter. ,,Met enorm veel plezier heb ik vele jaren als politicus en bestuurder een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van de mooiste provincie van Nederland. Ik vind het nu tijd om het stokje over te dragen”, aldus Markink. 

De nuchtere man uit de Achterhoek die voor iedereen een luisterend oor heeft en wars is van uiterlijk vertoon of opsmuk, heeft heel wat bereikt met zijn instelling: ,,Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Markink is een man die hard werkt en veel kennis van zaken heeft. Onder zijn deskundige leiding werd Gelderland financieel gezond, werd ingezet op sterk bestuur met de provincie als betrouwbare partner voor gemeenten en instellingen en kreeg de topsport maar ook de breedtesport een belangrijke plek in het provinciale speelveld, volgens de Statenfractie VVD in Gelderland .

MOOIE HERINNERINGEN

,,Het waren bijzondere jaren. Ik denk aan de verkoop van de NUON-aandelen. Met die opbrengst hebben we vele grote investeringen in Gelderland kunnen doen, onder andere op het gebied van infrastructuur en economie. En van het rendement plukken we nu nog steeds de vruchten. De oprichting van de Gelderland Academie samen met VNG Gelderland wil ik ook noemen. Van dit unieke kennis- en netwerkplatform maken veel volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren gebruik. Dat vind ik mooi om te zien. Maar ook sportieve evenementen als de Giro en het WK-Dames Volleybal hebben indruk gemaakt. Daarnaast vormden onder andere herindelingen, financieel toezicht en de corona-pandemie grote uitdagingen voor politici, bestuurders, inwoners, instellingen en bedrijven. Dat vanuit de provinciale verantwoordelijkheid in goede banen leiden, hoort ook bij het uitdagende vak van gedeputeerde” aldus Markink. 

Een liberaal in hart en nieren die de grondbeginselen van de VVD altijd met verve verdedigt en verwerkt in zijn handelen, zo wordt Jan Markink omschreven. 

Jan Markink is sinds 2011 gedeputeerde namens de VVD met de portefeuille algemeen bestuur, financiën, aandeelhouderschappen, toezicht gemeentefinanciën, interbestuurlijk toezicht en toezicht handhaving, sport, personeel, en organisatie en communicatie. Daarnaast is hij rapporteur Digitalisering in de Raad van Europa. Dit samenwerkingsverband van 46 lidstaten beschermt de rechtstaat, democratie en mensenrechten in Europa. Daarmee haalde Markink een belangrijke Europese adviespost binnen voor Nederland. 

LIBERAAL IN HART EN NIEREN

Een liberaal in hart en nieren die de grondbeginselen van de VVD altijd met verve verdedigt en verwerkt in zijn handelen, zo wordt Jan Markink omschreven. Bekend van het Torentje tot in de krochten van de Tweede Kamer, bereikt Markink met zijn bijzondere persoonlijkheid ook in Den Haag vaak wat hem voor ogen staat. ,,Voor Jan is iedereen belangrijk, of je nu de Koning van Nederland bent, of de hardwerkende boer in de Achterhoek. Dat is echt een bijzondere kwaliteit. Iedereen doet ertoe. Bevraag je hem op de inhoud, dan heeft hij alles meteen paraat. We zullen onze markante gedeputeerde als boegbeeld straks gaan missen”, aldus Frederik Peters, fractievoorzitter van de Gelderse Statenfractie.

Jan Markink blijft zich inzetten als gedeputeerde totdat er na de verkiezingen van volgend jaar maart, een nieuw college is gevormd. Zijn opvolger als Gelderse lijsttrekker is Helga Witjes. ,,Ik ben blij met Helga; zij zal het goed doen als gedreven en enthousiaste aanvoerder van een mooie lijst. We hebben al een tijd samengewerkt na het vertrek van Christianne van der Wal. Helga is een ervaren bestuurder die heeft bewezen ook in de provincie haar mannetje te staan. Ik laat de provincie dan ook met een gerust hart achter in de wetenschap dat er gewerkt blijft worden aan het nóg liberaler maken van Gelderland. Voor mijzelf betekent dit: op naar nieuwe uitdagingen!” aldus Markink. .

advertentie
advertentie
Afbeelding
Progressief Ermelo en PvdA Harderwijk houden avond over jeugdzorg: veel ervaringen gedeeld 41 minuten geleden
Afbeelding
Omgaan met moeilijke momenten in relaties: liefdeslessen vanuit wetenschap en praktijk 4 uur geleden
Afbeelding
Werkdruk en verzuim kinderopvang hoog, personeel minder tevreden 5 uur geleden
Afbeelding
Theaterwerkplaats Harderwijk viert haar 30-jarig jubileum met vier éénakters 18 uur geleden
Afbeelding
Ingenieursbureau Westenberg uit Harderwijk bestaat 30 jaar: 'Ons werk is vaak onzichtbaar, maar wel van grote waarde' 21 uur geleden
Afbeelding
KRO-NCRV maakt opnames voor 'Petrus in het land' in De Regenboog 22 uur geleden
Afbeelding
Ermelo financieel gezond: accountantskantoor BDO geeft gemeente rapportcijfer 9 22 uur geleden