De jonge wolf benadert bezoekers van het park en is niet meer schuw.
De jonge wolf benadert bezoekers van het park en is niet meer schuw. Christel SAGNIEZ via Pixabay

Jonge wolf benadert bezoekers op Hoge Veluwe: nu ingrijpen anders probleem voor heel Gelderland

10 november 2022 om 07:30 Dieren

ARNHEM (ANP) Nederland moet voor het eerst in 150 jaar een wolf afschrikken en verjagen. Gelderland is de eerste provincie die nu heeft moeten verzinnen hoe dat dan moet, terwijl de wolf uitgebreide internationale bescherming geniet. Daarvoor is advies ingewonnen bij deskundigen in binnen- en buitenland. 

Dat heeft de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth woensdag gezegd over het voornemen van de provincie om op een jonge wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe te gaan schieten met verfballetjes.

Partij voor de Dieren

De jonge wolf benadert bezoekers van het park en is niet meer schuw. Door het dier te laten schrikken van beschietingen met verfballetjes hoopt de provincie dat de wolf zich weer terugtrekt in het bos, waar nog meer wolven leven. ,,We moeten nu ingrijpen om te voorkomen dat er nog een groter probleem ontstaat”, aldus Drenth. De Partij voor de Dieren (PvdD) stelde eerder deze week veel vragen over het plan, onder meer omdat een paintballgeweer als een echt wapen geldt, terwijl schieten op wolven streng verboden is.

Drenth gaf woensdag toe dat de wolf gewond kan raken door de verfkogels. Maar mensen kunnen ook blauwe plekken oplopen als ze gaan paintballen. Er gelden niet voor niets veiligheidsregels bij het spel.

Het is nog onbekend wanneer provinciale handhavers de wolf gaan bekogelen. Omdat een paintballgeweer een soort wapen is, moeten zij daarvoor een speciale ontheffing krijgen van de politie. Die ontheffing is er nog niet volgens de provincie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie