Een wolf in nationaal park De Hoge Veluwe, gefotografeerd op zondag 30 oktober.
Een wolf in nationaal park De Hoge Veluwe, gefotografeerd op zondag 30 oktober. BDUmedia

Bezwaar Faunabescherming tegen schieten met verfkogels op wolven Hoge Veluwe

7 november 2022 om 20:00 Dieren

ERMELO Stichting De Faunabescherming heeft bezwaar aangetekend tegen de ontheffing die de provincie Gelderland heeft afgegeven om met paintballgeweren te schieten op wolven in nationaal park De Hoge Veluwe. Eén of meer wolven in het park komen dichtbij bezoekers en dat is volgens de provincie en de parkdirectie ongewenst en gevaarlijk.

Als de roofdieren geraakt worden door de verfkogeltjes leren ze hopelijk dat ze uit de buurt van mensen moeten blijven, zei een woordvoerster van de provincie eerder. Een wolf die door een paintball is geraakt, is door de uiteen gespatte verf nog enige tijd te herkennen, waardoor makkelijk te zien zou zijn of de maatregel helpt.  

Provincie Gelderland

De ontheffing voor het schieten met verfkogeltjes geldt voor heel Gelderland, maar wordt vooralsnog alleen ingezet in het nationale park, omdat wolven elders  dit onnatuurlijke gedrag niet vertonen. 

De Faunabescherming vecht om te beginnen het besluit aan om de ontheffing voor de hele provincie te laten gelden, ,,zonder dat sprake is van serieuze probleemsituaties’’. ,,Zouden die er zijn, dan zou per geval een afzonderlijke ontheffing moeten worden overwogen’’, aldus de dierenrechtenorganisatie. 

Tamme wolf

Verder noemt de stichting de ontheffing en de ,,gekozen wijze van belagen’’ ondoordacht en in strijd met de Nederlandse en Europese beschermingsregels. De Faunabescherming vraagt daarnaast bij de rechter een voorlopige voorziening om de ontheffing niet in werking laten treden hangende het nu ingestelde bezwaar.

De Faunabescherming deed eerder aangifte bij de politie tegen de directie van De Hoge Veluwe, ,,omdat onder hun verantwoording een wolf onder verdachte omstandigheden tam lijkt te zijn geworden’’. ,,Volgens wolvenkenners is het uitgesloten dat een wolf dergelijk gedrag spontaan, zonder bijgevoerd te worden, zou ontwikkelen’’, stelt de stichting.

Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van De Hoge Veluwe, noemde de beschuldiging van De Faunabescherming ,,te gek voor woorden”.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie