Het bedrijf Tomassen Duck To.
Het bedrijf Tomassen Duck To. Wijnand Kooijmans

Bedenkelijke boeteclausule van 10.000 euro voor ‘buren’ Tomassen Duck To in Ermelo

18 november 2022 om 16:19 Politiek

ERMELO Bewoners van het 21 huizen tellende woonwijkje Loohof aan de Fokko Kortlanglaan in Ermelo dreigen een dwangsom van 10.000 euro te krijgen indien zij een klacht indienen over stankoverlast van het bedrijf Tomassen Duck To.

Het bedrag is opgenomen in de koopovereenkomst die de bewoners hebben gesloten bij de aankoop. Op de betreffende plek, op steenworp afstand van de eendenslachterij was in het verleden een verouderd recreatiepark aanwezig met 52 huisjes. Dat leidde tot een plan deze af te breken en hiervoor in de plaats nieuwbouw te plegen. Na een lang traject, waarbij de gemeenteraad struikelde over het gebrek aan sociale huurwoningen in het plan, werd uiteindelijk overeenstemming bereikt over de bouw van de nu gerealiseerde 21 woningen.

Daarmee kwamen er in principe ook 21 huishoudens bij die een potentieel gevaar vormden voor Tomassen Duck To als het ging om het indienen van klachten over geluids- en stankoverlast. Naast de Stichting DOEH die al jarenlang in verzet is tegen de overlast die zij aangeven te ondervinden van het bedrijf.

Tomassen Duck To kwam in het geweer tegen de vergunning voor de bouw van de 21 woningen, maar trok het bezwaar op het laatste moment in zonder dat de reden bekend werd. Achteraf blijkt dat het bedrijf een overeenkomst met ontwikkelaar De Bunte Vastgoed heeft gesloten. Dat leidde tot de opname van de dwangsom indien de kopers van de woningen klachten over de slachterij zouden indienen.

In het contract is een kettingbeding opgenomen dat ook bij verkoop van de woningen de nieuwe eigenaar is gebonden aan de boeteclausule van 10.000 euro. Directeur Jeroen IJzerman van Tomassen Duck To zelf wil pas op de kritiek rond de clausule reageren indien de vergunningverlening voor zijn bedrijf definitief is afgerond. De gemeenteraad staat binnenkort voor de keuze hiervoor wel of geen verklaring van geen bedenkingen af te geven. De eerste beeldvormende vergadering hierover is 23 november.

Overigens wordt getwijfeld aan de rechtsgeldigheid van de clausule. In eerdere zaken hebben rechtbanken deze niet geldig verklaard. Dat aan de hand van mensen die in het geweer kwamen tegen een clausule die hen het recht op bezwaar maken onmogelijk maakten.

De gemeente Ermelo geeft aan geen bemoeienissen te hebben gehad met de clausule zoals deze in de koopovereenkomst is opgenomen. De gemeente was alleen hierbij betrokken als het gaat om de inrichting van het terrein.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie