Beeldvormende vergadering over de meerjarenbegroting Ermelo voor 2023-2026, meevaller in 2026.
Beeldvormende vergadering over de meerjarenbegroting Ermelo voor 2023-2026, meevaller in 2026. Pixabay

Gemeente Ermelo vroeg in 2021 te veel ozb, meevaller in 2026

7 oktober 2022 om 11:00 Politiek

ERMELO Door de wijze waarop de ozb werd berekend is er in 2021 een miljoen euro meer aan onroerendzaakbelasting binnen gekomen dan vooraf als strikt noodzakelijk werd geraamd om tot een sluitend huishoudboekje te komen als gemeente Ermelo.

Dat gaf wethouder Hugo Weidema aan tijdens de beeldvormdende vergadering over de begroting voor 2023-2026. Hij deed dit naar aanleiding van kritiek van Leo van der Velden (SGP) dat het college van burgemeester en wethouders de indruk wekt dat de burger minder gaat betalen maar in werkelijk wordt geconfronteerd met een lastenstijging van een half miljoen euro.

Weidema verwijst die kritiek naar het rijk der fabelen. Een andere methodiek om de hoogte van de ozb vast te stellen maakt dat beter kan worden geraamd wat nodig is aan inkomsten. De waardevermeerdering van huizen speelt daarbij ook een rol.

SLAPPE WAS De komende jaren lijkt Ermelo redelijk in de slappe was te zitten. Waarbij terughoudendheid wordt gevraagd rond nieuwe plannen omdat tot nu toe 2026 als een aankomend rampjaar te boek stond.

Dat blijkt nu enigszins mee te gaan vallen gezien de uitkomsten van de zogenoemde septembercirculaire waarin de vertaling plaatsvindt van de landelijke begroting naar de gemeenten toe. Een vlugge blik leert dat dit Ermelo een meevaller van een miljoen euro oplevert. Weidema wil zich echter niet rijk rekenen en komt voor de oordeelsvormende raad met een nauwkeuriger berekening.

MARKT 2.0 In de begroting is geld gereserveerd voor de uitvoering van Markt 2.0. Voor de schop de grond in gaat komt er een voorstel naar de raad waarin hen het benodigde krediet wordt gevraagd. Het plan ziet Weidema overigens best als een complexe zaak. 

Dat maakt dat een definitief voorstel nog even op zich kan laten wachten. Door het uitstel wil het college bereiken dat de komende jaren eerst de financiële tegenvaller van 750.000 euro kan worden weggewerkt door de btw-afdracht rond de Nieuwe Dialoog. 

Weidema gaf ook uitleg rond de inflatiecorrectie van drie procent die het college wil doorvoeren als het gaat om de verhoging van de tarieven. Dat percentage klinkt namelijk als laag gezien de inflatie van 17,1 procent waarmee huishoudens en ondernemers worden geconfronteerd. De gemeente is echter gebonden aan andere spelregels als het gaat om de vaststelling van de inflatiecorrectie.

LAAT Het maakt wel dat het college zo laat mogelijk wil komen met voorstellen rond de tarieven voor 2023. Onder meer dreigt de gemeente geconfronteerd te worden met een fikse verhoging van de energielasten van het huidige zwembad Calluna. Indien het nieuwe sportcomplex begin 2024 kan worden geopend, is de gemeente naar schatting 840.000 euro kwijt aan extra energielasten voor dit ene complex.

De raad wil van het college nog om opheldering waar het overschot van vijf miljoen van 2021 is gebleven.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie