Op de foto van v.l.n.r.: Alex Kleijnen, Cor Louwerse, Ben Noorloos, Dorine Burmanje, Frans Snoek, Bart van der Knaap en Folkje
Spoelstra.
Op de foto van v.l.n.r.: Alex Kleijnen, Cor Louwerse, Ben Noorloos, Dorine Burmanje, Frans Snoek, Bart van der Knaap en Folkje Spoelstra. Wijnand Kooijmans

Koninklijke onderscheidingen bij afscheid raadsleden

31 maart 2022 om 13:09 Politiek

ERMELO Vijf raadsleden zijn bij hun afscheid als raadslid van de gemeente Ermelo onderscheiden met de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Voor Frans Snoek (SGP) was er de Zilveren Pauw omdat hij al eerder koninklijk is onderscheiden.

Voor Ermelo betekent het een afsluiting van een bijzondere periode. Dat begon al bij de start waar door SGP, VVD, Progressief Ermelo en BurgerBelangen Ermelo vrijwel direct na de verkiezingen een nieuw college werd gevormd. Daarmee het CDA als grootste partij en de ChristenUnie buiten spel zettend. Hoewel binnen de democratische regels, leidde het tot onrust en werden vooral in de beginperiode voorstellen met elf tegen tien stemmen aangenomen. Daarnaast kwam er een vertrouwensbreuk tussen toenmalig burgemeester André Baars en raad en wethouders met als uiteindelijk gevolg het vertrek van Baars.

ROERIGE PERIODE Ook huidig en officieel waarnemend burgemeester Burmanje, die de versierselen opspelde, sprak van een bijzondere periode. Waar het coalitieakkoord de titel droeg ‘Dichter bij elkaar’, werd de helft van de periode bepaald door corona en moest afstand worden gehouden. Het was ook in die periode dat Burmanje aantrad zonder ooit eerder burgemeester te zijn geweest. Met elkaar heeft men, ondanks alle beperkingen, de mouwen opgestroopt en stappen gezet. Als het gaat om woningbouw maar ook om het oplossen van langlopende dossiers. 

AFSCHEID Afscheid werd genomen van de zittende raadsleden Daphne Visser (CDA), Erik van der Weide (CDA), Anneke Knoppert (Progressief Ermelo), Cor Louwerse (CDA) en Jos van der Deure (ChristenUnie). Voor vier raadsleden waren er koninklijke onderscheidingen. Dick te Brake (CDA) is de man die niet van vergaderen houdt maar toch twaalf jaar zitting had in de raad en daar veel aandacht had voor verkeer en zich naast het raadslidmaatschap inzette voor maatschappelijke activiteiten. Alex Kleijnen (Progressief Ermelo) had inzet voor mensen als prikkel in het raadswerk. Een man die het niet had over systemen maar over mensen. Zich inzette voor de voedsel- en kledingbank en voor het vervoer van blinden naar de kerk. Folkje Spoelstra (ChristenUnie) was de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor de ChristenUnie in Ermelo. Ze heeft vrijwel alle portefeuilles onder haar hoede gehad en gaf aan dat je moet doen wat je doet en denkt. Ben Noorloos (BurgerBelangen Ermelo) was vooral een sociaal raadslid en kwam op voor de minder bedeelden. Bart van der Knaap van deze zelfde partij werd in 1997 raadslid, eerst voor Gemeentebelangen daarna voor BurgerBelangen Ermelo. Hij heeft zich vooral ingezet voor de bouw van woningen voor jongeren en de komst van de starterslening. 

Frans Snoek is vijftig jaar raadslid geweest naast de talrijke maatschappelijke functies die hij heeft vervuld en voor zijn eigen boekbinderij. Tijdens de bijeenkomst in het provinciehuis in Arnhem liet hij Burmanje weten liever te hebben gezien dat Ermelo een man als waarnemer kreeg. Maar aan het eind van de bijeenkomst kreeg Burmanje toch zijn zegen. Een man met kennis van zaken, die met zijn humor een gespannen sfeer in de raad zo nodig wist te doorbreken.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie