V.l.n.r.: Sarojini Ramasray, Jilles Wildenbeest, burgemeester Dorine Burmanje, Abdulahad Al Qas, Emma van ‘t Ende, Elmar Bakker.
V.l.n.r.: Sarojini Ramasray, Jilles Wildenbeest, burgemeester Dorine Burmanje, Abdulahad Al Qas, Emma van ‘t Ende, Elmar Bakker. Jongerenraad Ermelo

Jongerenraad zet de toon: ‘Mogelijk historische verkiezingen’

8 februari 2022 om 13:13 Gemeenteraadsverkiezingen

ERMELO Over ruim een maand zijn de gemeenteraadsverkiezingen en ook de Ermelose Jongerenraad houdt zich daar druk mee bezig. De gedachte was ‘Zou het niet mooi zijn als we al een beeld hebben van hoe de verkiezingsuitslag er ongeveer uit komt te zien? Zodat de partijen al een idee hebben hoe zij ervoor staan?’ Naar aanleiding van dit idee hield de Jongerenraad een peiling.

Elmar Bakker, Abdulahad Al Qas, Jilles Wildenbeest en Emma van ‘t Ende zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met het uitvoeren van een peiling. Vandaag presenteren ze de resultaten. 

,,Om te beginnen is de Ermeloërs gevraagd naar hun vertrouwen en tevredenheid. Slechts 48 procent zegt nog vertrouwen te hebben in de Ermelose politiek. Het dorp blijft het in het algemeen nog wel goed doen; de burgers van Ermelo geven hun dorp gemiddeld een waardering van 7,5.”

REPRESENTATIEF Voorzitter van de Jongerenraad Sarojini Ramasray: ,,We hebben nagedacht hoe we een representative peiling konden neerzetten. Meer dan honderd Ermeloërs zijn ondervraagd. Dat is procentueel gezien nog meer dan bij landelijke peilingen. Ten tweede is ook gevraagd wat men in 2018 heeft gestemd. Hier is te zien dat het onderzoek er bij de meeste partijen ongeveer 2 procent naast zit. Bij het CDA is dit zelfs maar 0,3 procent. Op deze manier weten we dat de peiling overeen komt met het gedrag van de Ermelose kiezer.”

DE ZETELPEILING Volgens de peiling verliezen CDA Ermelo en BurgerBelangen Ermelo twee zetels en wint de nieuwe partij één-Ermelo bij binnenkomst drie zetels. Ook krijgt de SGP er een zetel bij. Jongerenraad: ,,Als dit werkelijkheid wordt, mogen we toch wel spreken van een historische verkiezingsuitslag. Met deze uitslag zou het CDA naar jarenlange hegemonie niet meer alleen de grootste partij zijn; zij moeten hun koppositie delen met de ChristenUnie en Progressief Ermelo. Het is ook opvallend dat een nieuwe partij nu al zo populair is, terwijl de campagne nog maar net van start is gegaan.” 

Uiteindelijk gaat het om de uitslag van 16 maart. Maar de toon is gezet. Het gehele onderzoek is te lezen op de socials van de Ermelose Jongerenraad. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie