Afbeelding
Pixabay

Burgerinitiatief voor opening van supermarkten op zondag

18 november 2021 om 15:42 Politiek

ERMELO In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen startte een groep Ermeloërs het burgerinitiatief ‘Supermarkten ook open op zondag in Ermelo’. Daarmee willen ze de politieke discussie over winkelopenstelling op zondag aanzwengelen en de politieke partijen uitlokken om een helder standpunt in te nemen. 

Frieda Fennell

Een van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief is Bram van de Brug. Hij is voorstander van een openstelling van de supermarkten en bouwmarkten zoals dat ook in de omringende gemeenten van Ermelo het geval is. ,,Het is er de tijd voor”, begint Bram. ,,Veel gezinnen hebben het tegenwoordig druk zat met een volle werkweek, hobby’s van de kinderen en een sociaal leven. Het is dan fijn om op zondag boodschappen te kunnen doen. Ikzelf winkel een aantal keer per maand op zondag in Harderwijk. En ik ben zeker niet de enige. Dat leidt tot omzetverlies voor de Ermelose ondernemers. Ik wil benadrukken dat het gaat om openstelling van de essentiële winkels en niet van alle winkels in het centrum.”

Dat inkomstenderving een punt van zorg is, geeft ook het CDA - traditioneel tegenstander van het verruimen van de winkelopenstelling op zondag - aan in het verkiezingsprogramma: ,, Uit koopstromenonderzoeken blijkt dat de zondag voor steeds meer inwoners uit Ermelo een dag is om in gemeenten te gaan winkelen waar de winkels wel open zijn. Dit heeft als gevolg dat omzet weglekt naar winkels in die gemeenten.” Toch is dit geen reden voor de partij om overstag te gaan. ,,CDA Ermelo is tegen de openstelling van winkels op zondag. Het bewaren van rust op de zondag, kleine ondernemers een gezond en sociaal leven te laten behouden en hun concurrentiepositie in Ermelo te beschermen zijn daarvoor de voornaamste redenen”, zo schrijft de partij. 

Bram onderkent het belang van zondagsrust, maar geeft aan dat er - met respect voor de kerkgang- in de middag de vrijheid moet zijn om als supermarkt de deuren te openen. ,, Die afweging moet uiteindelijk bij de ondernemer zelf komen te liggen.”

Schuivende verhoudingen In de huidige collegetermijn is afgesproken dat er niets aan de winkeltijden veranderd wordt, maar met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht hoopt Bram de partijen uit te lokken tot het innemen van een standpunt zodat de inwoners weten waar ze voor stemmen. ,,Het kan heel spannend worden. De christelijke partijen blijven tegen, maar de VVD en de nieuwe partij Één-Ermelo zijn voor een vorm van openstelling”, geeft Bram aan. Één-Ermelo schrijft daarover in zijn speerpunten: ,,Een breed gedragen initiatief afkomstig van lokale ondernemers is voor één-Ermelo het enige passende antwoord op de vraag of winkels op zondag open mogen.”

Dit is ook de reden van het burgerinitiatief. Bram: ,,Laat de burger en ondernemers zich uitspreken. Het feit dat je op zondag nog steeds geen boodschappen kunt doen in Ermelo leeft heel erg en is op verjaardagen en partijen vaak een veel besproken onderwerp. Wij nodigen alle inwoners uit om over hun standpunt na te denken en het burgerinitiatief te ondertekenen. Tekenen kan via de Facebookpagina SupermarktenookopenopzondaginErmelo of via www.petities.nl. De petitie staat tot eind maart openbaar en is inmiddels vierhonderd keer getekend. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie