Afbeelding
Pixabay

Ermelo geeft groen licht voor aantal woningbouwplannen

27 september 2021 om 11:35 Politiek

ERMELO Door het Ermelose college van burgemeester en wethouders is groen licht gegeven aan een aantal woningbouwplannen. Daarnaast zijn de vuistregels opgesteld voor de bouw van Tiny houses en wordt toestemming verleend voor het eerste Tiny House.

Wijnand Kooijmans

Met de goedkeuring kunnen een groot aantal woningen worden gerealiseerd al verwacht wethouder Laurens Klappe wel tegenstand bij enkele plannen van omwonenden. ,,De plannen voldoen echter aan de voorwaarden zoals de gemeenteraad deze heeft opgesteld en we hebben dringend behoefte aan nieuwe woningen.

Eén van de plannen waar de omwonenden niet direct over staan te juichen is het plan voor de bouw van 39 woningen op de hoek van de Fokko Kortlanglaan, de Horsterweg en de Dr. Scheurerlaan. Het gaat om acht twee-onder-een-kap-woningen, een vrijstaande woning en dertig sociale huurappartementen.

De reacties van de omwonenden op dit plan zijn zowel positief als negatief. Enkele omwonenden hebben aangegeven de gesprekken met de initiatiefnemer niet als prettig te hebben ervaren. Ze vinden het bouwplan te hoog, te massaal en willen dat het gebied open blijft.

Onder meer is een alternatief plan ingediend. Wethouder Klappe: ,,Het brengt een dilemma mee. Het plan is al enigszins aangepast ten opzichte van het eerste plan waaraan wij goedkeuring hebben gegeven. Maar een deel van de omwonenden blijft er moeite mee hebben en de vraag stelt of ook het aanpaste plan de instemming heeft van de gemeente.”

,,Er is bij ons een alternatief plan ingediend. Maar wat wij daar ook vinden, wij gaan er niet over. Dat is de initiatiefnemer. Die dient een plan in en als dat aan de voorwaarden voldoen gaan wij daar mee akkoord. Het is afwegen van het individueel belang ten opzichte van het algemeen belang.”

De problemen doen zich vooral voor als het gaat om de wat grotere plannen. Kleine plannen, zoals op de plek van de voormalige dierenwinkel aan de Dr. Holtropstraat leveren weinig bezwaren op. ,,Het is een verbetering voor de omgeving en het gaat om maar een klein aantal woningen.”

Wethouder Klappe verwacht nog dit jaar de uitkomsten van het onderzoek of er ruimte is voor grootschalige uitbreiding in het buitengebied. Dan kan de huidige raad daarover nog een besluit nemen. ,,Het is algemeen beleid dat wij alleen aan de westkant kunnen uitbreiden. We signaleren ook dat daar al enkele projectontwikkelaars actief zijn om grond op te kopen.”

,,Het is de vraag of ze daarmee de hoofdprijs binnen halen. Als het toevallig gaat om een plek waar een gemeenschapsvoorziening, zoals een school moet komen, is dat zeker niet het geval. We hebben geen haast, tot 2030 kunnen we binnen de huidige plannen voldoende bouwen. Het is wel noodzakelijk dat we ook plannen realiseren binnen de huidige bebouwing. Daarvoor hebben we nu een aantal plannen goedgekeurd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie