Afbeelding
Foto: Pixabay

Kritiek op plan woningbouw aan Horsterweg 64 in Ermelo

3 september 2021 om 14:27 Politiek

ERMELO De gemeenteraad van Ermelo moet woensdag 8 september beslissen of de bouw van 22 woningen aan de Horsterweg doorgang mag vinden. Als het aan de omwonenden ligt wordt het plan echter terzijde geschoven tenzij aanpassingen plaats vinden. Maximaal vindt men veertien woningen voldoende al ziet men het liefst dat het aantal tot elf wordt teruggebracht.

Wijnand Kooijmans

Het standpunt van de tegenstanders van het plan wordt verwoord door Mike Otten en Ymoe Vellenga, beiden bestuurslid van de stichting Buurtbelang Frederik State. ,,Wij zijn verrast dat het plan al zo snel in de beeldvormende vergadering komt van de Ermelose gemeenteraad’, zo geven ze aan. ,,Het gaat om de bouw van in totaal elf woningen in de sociale sector waar het er eerst veertien waren. Daarmee voldoet het plan volgens ons niet aan de eisen die de gemeente stelt aan woningbouwplan. Daarin was opgenomen dat het meer dan vijftig procent sociale woningbouw moest zijn.”

Volgens hen maakt dit dat de prioritering van het plan lager moet uitvallen. ,,Maar schijnbaar past het plan goed in het beleid van de gemeente. Waarbij we wel willen aangegeven geen enkel bezwaar te hebben tegen sociale woningbouw. We hebben een concreet plan bij aannemer Aalten neergelegd waarin werd uitgegaan van de bouw van veertien kleine woningen voor starters en senioren die kleiner willen gaan wonen. Volgens de adviseur van de aannemer was dat waarschijnlijk financieel niet haalbaar.”

,,Op een gegeven moment kregen we een telefoontje van een ambtenaar van de gemeente Ermelo die aangaf goed nieuws te hebben voor ons. Hij meldde dat de gemeente vindt dat het gaat om een plan dat wat betreft ruimtelijke ordening nog niet aan orde is omdat de inspraak van omwonenden onvoldoende was. We denken dat de erven, die (mede)-eigenaar zijn van het terrein een flinke vinger in de pot met honing hebben.”

Er is wel een gesprek geweest met de omwonenden waarbij enkele schetsen werden getoond. Die hebben de bezwaren tegen de bouwhoogte, omvang en de vrees voor een gevaarlijke verkeerssituatie niet weg kunnen nemen. ,,Er wordt wel gezegd dat de omwonenden overwegend positief zijn maar dat is volstrekt niet waar.” De tegenstanders hebben zich verenigd in de Stichting Buurtbelang Frederikstaete.

Men had even het idee dat ook de gemeente tegen het plan zou zijn omdat men van mening was dat het inspraakproces in z’n geheel moet worden overgedaan. ,,De gemeente negeert het eigen beleid door het plan nu toch voor goedkeuring aan de raad voor te leggen”, zo wordt aangegeven door de tegenstanders van het huidige plan.

,,We willen best wat water bij de wijn doen. Waar we eerst vast wilden houden aan de elf woningen hebben we een plan laten zien dat de bouw van veertien woningen mogelijk maakt. Minder hoog. Eerst werd uitgegaan van een hoogte van bijna elf meter, nu is dit al meer dan dertien meter. Bouwen mag wat ons betreft in twee bouwlagen.” De stichting is ook tegen de komst van vier dakkapellen die nu ineens in het plan zijn opgevoerd. ,,Dat vindt ook de commissie omgevingskwaliteit.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie