Afbeelding
Foto: Pixabay

Raad beslist over woningbouwplan

23 augustus 2021 om 15:48 Algemeen

ERMELO - Het is aan de gemeenteraad van Ermelo of de plannen voor de bouw van 22 woningen aan de Horsterweg 64 doorgang kan vinden. Van dit aantal zijn er elf in de sociale huur/koop appartementen.

Wijnand Kooijmans

Het college heeft, zo geeft wethouder Laurens Klappe aan, prioriteit aan het plan toegekend in de afweging van alle woningbouwplannen binnen de gemeente Ermelo. Parkeren vindt plaats in een parkeergarage onder de gebouwen.

Het plan stuit op bezwaren bij de Stichting Buurtbelang FrederikState. Tussen hen en de initiatiefnemer is geen overeenstemming bereikt over het plan tijdens de gevoerde gesprekken. De stichting is van mening dat het inspraakproces niet deugdelijk was en heeft zich hiervan dan ook afstand genomen. Omdat de standpunten van de intiatiefnemer en de stichting ver uit elkaar liggen is er een overleg gevoerd of met aanpassingen van het plan wel overeenstemming mogelijk is. Maar dat blijkt niet mogelijk. De stichting wenst dat het aantal te bouwen woningen wordt gehalveerd. De initiatiefnemer wil niet verder gaan dan een beperkte aanpassing van het plan. Het gaat kan bijvoorbeeld gaan om een lagere kap, geen kap of rond de twee woningen minder.

Het feit dat geen overeenstemming is bereikt maakt dat de initatiefnemer nu voor het dilemma staat om extra kosten te maken of het proces stop te zetten bij het ontbreken van draagvlak vanuit de gemeente Ermelo. Wethouder Klappe: “De vraag of de gemeenteraad achter het plan staat willen we nu na het zomerproces aan hen voorleggen.”

De initiatiefnemer staat nog wel steeds open voor gesprekken met de omwonenden. Met hen is op de achtergrond ook nog steeds contact. Het niet bereiken van overeenstemming betekent wel dat het plan niet voor 23 augustus in procedure kan worden gebracht, zoals door het college van burgemeester en wethouders was gewenst. Dat maakt dat een nieuwe limiet moet worden vastgesteld.

Indien de raad instemt met het plan kan binnen twee jaar worden gestart met de bouw. Volgens Klappe wordt met plan tegemoet gekomen aan de doelen die in het woonbeleid van de gemeente zijn gesteld. Struikelpunt op dit moment is onder meer dat het ruimtelijk plan nog niet officieel is goedgekeurd omdat aanvullingen op onderzoeken ontbreken. Door de stichting is al op voorhand een bezwaarschrift ingediend. Dat kan leiden tot langdurige en door het college ongewenste procedures leiden.

Meer zekerheid bestaat ten aanzien van de plannen Horsterweg 160 en Hamburgerweg 149/150. Het project Horsterweg 160 gaat uit van de bouw van vier woningen. Aan de Hamburgerweg gaat het om zestien grondgebonden woningen. Wel moeten enkele onderzoeken worden afgerond voor het bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie