Afbeelding
Afbeelding van Harry Strauss via Pixabay

De ecologische voordelen van het gebruik van EPDM dakbedekking

14 april 2023 om 15:10 Partnercontent

EPDM, wat staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, is een synthetische rubber dat veel wordt gebruikt in de bouwsector. Een van de belangrijkste toepassingen van EPDM is als dakbedekking. EPDM dakbedekking heeft vele voordelen ten opzichte van andere materialen, waaronder ecologische voordelen. Wij vertellen je graag meer.

Lange levensduur

Een van de belangrijkste ecologische voordelen van EPDM dakbedekking is dat het een lange levensduur heeft. EPDM is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen de effecten van UV-straling en andere weersomstandigheden. Dit betekent dat het tot wel 50 jaar kan meegaan, terwijl andere materialen zoals bitumen of PVC dakbedekking veel sneller moeten worden vervangen.

Door de lange levensduur wordt er minder afval geproduceerd en wordt er minder materiaal verbruikt. Dit betekent dat er minder belasting op het milieu is en dat er minder grondstoffen nodig zijn voor de productie van nieuwe dakbedekking.

Duurzaamheid

EPDM dakbedekking is duurzaam en bestand tegen de effecten van weersomstandigheden, zoals regen, hagel en wind. Het materiaal is ook bestand tegen chemicaliën en kan niet worden aangetast door micro-organismen. Dit betekent dat het materiaal lang meegaat en weinig onderhoud nodig heeft. Door de duurzaamheid van deze dakbedekking wordt er minder afval geproduceerd en worden er minder grondstoffen gebruikt.

Waterbestendigheid

EPDM dakbedekking is waterbestendig en voorkomt dat er water het gebouw binnenkomt. Dit voorkomt schade aan het gebouw en vermindert het risico op schimmelvorming en andere problemen die worden veroorzaakt door vocht. Door het verminderen van de vochtopname in een gebouw kan de hoeveelheid energie die nodig is voor het drogen van het gebouw ook worden verminderd. Dit vermindert de energiekosten en helpt om de ecologische voetafdruk van het gebouw te verkleinen.

Groen dak compatibel

EPDM dakbedekking is geschikt voor de installatie van groene daken, wat betekent dat het kan worden gebruikt in combinatie met een laag vegetatie op het dak. Groene daken helpen om de ecologische voetafdruk van een gebouw te verkleinen door het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het gebruik van dit soort dakbedekking als basis voor een groen dak zorgt ervoor dat het dak waterdicht blijft en beschermt het dak tegen de effecten van planten en andere vegetatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie