Afbeelding
Foto door Elle Hughes via Pexels

Tekort aan personeel blijft een probleem in bepaalde sectoren

5 maart 2024 om 10:22 Partnercontent

Ondanks dat de economie het zwaar heeft in 2024 blijven bedrijven aanlopen tegen een personeelstekort waardoor vacatures lastig kunnen worden vervuld. Vooral in bepaalde sectoren, zoals winkels, horeca en techniek is het erg lastig om voor een vacature geschikte mensen te vinden. Als je dan toch je reguliere openingstijden of service aan klanten wilt kunnen waarborgen dan is het belangrijk om goed inzicht te hebben in wie je beschikbaar hebt. Daar kun je dan bijvoorbeeld het aantal klussen op afstemmen of het aantal gasten in je restaurant.

Goed plannen voorkomt problemen

Het is belangrijk om goed inzicht te hebben in het beschikbare personeel. Heb je een digitale personeelsplanner nodig? Dan zijn er verschillende opties. Hierin zie je in een oogopslag wie er beschikbaar is op een bepaald moment. Je kunt indien nodig ook gemakkelijk schuiven als een medewerker op een ander tijdvak harder nodig is. Uiteraard is het daarbij wel belangrijk dat je dit met het personeel bespreekt. Zij moeten ervan op de hoogte zijn dat er met de roosters geschoven kan worden als dat nodig is. Je moet er ook rekening mee houden dat een medewerker bij aanpassingen op het laatste moment kan aangeven niet beschikbaar te zijn. Je kunt van personeel immers niet verwachten dat zij 24/7 inzetbaar zijn. Ook moet je de Arbeidstijdenwet goed in de gaten houden. Een medewerker mag een maximaal voorgeschreven aantal uren per dag werken. Daarna moet er een minimum aantal uren rust zijn. Voor medewerkers die nog geen 18 jaar oud zijn gelden speciale regels. Zij mogen minder uren per dag werken en niet of alleen onder voorwaarden in de avonduren aan het werk zijn. Als je je niet aan de regels houdt kan de Arbeidsinspectie bij controle een boete opleggen.

Automatisering lost niet alle problemen op

Vooral in sectoren waar mensen met hun handen werken kan automatisering niet alles oplossen. Natuurlijk zijn er robots die taken kunnen overnemen, maar het gaat daarbij vooral om standaard handelingen. Werken aan de lopende band komt daardoor een stuk minder vaak voor dan een jaar of twintig geleden. Maar specifieke zaken waarbij duidelijke interactie nodig is, daar hebben robots vaak nog veel moeite mee. Je kunt een klant in een restaurant via een schermpje op de tafel zijn bestelling laten doorgeven aan de keuken. Maar als de klant wil weten of hij een bepaald gerecht ook zonder saus kan krijgen vanwege een allergie voor gluten, dan moet daar een medewerker aan te pas komen. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen waarbij technologie de mens nog niet kan vervangen.

Goed plannen bij personeelskrapte

Met de software van Booq Solutions kun je je personeelsinzet optimaal en eenvoudig plannen. Je ziet meteen wie er beschikbaar is en hoeveel capaciteit je hebt voor een bepaalde avond. Als er dan een reservering binnenkomt voor een grote groep kun je direct aangeven of je deze wel of niet kunt aannemen. Datzelfde geldt voor een grote onderhoudsklus van een woningbouwvereniging. Zo voorkom je dat je halverwege tot de conclusie moet komen dat het niet gaat lukken, wat natuurlijk niet goed is voor de goede naam van je bedrijf. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie