Afbeelding
Foto door Alex Qian via Pexels

Het belang van stoken met gecertificeerd haardhout

30 januari 2024 om 13:46 Partnercontent

De laatste tijd zijn meer mensen gebruik gaan maken van de openhaard of een houtkachel. Een belangrijke oorzaak is te vinden in de hogere energieprijzen. Om de kosten te drukken, zetten velen tegenwoordig liever de houtkachel of haard aan dan de centrale verwarming. Daar valt wat voor te zeggen natuurlijk. Het is ook heerlijk om te kijken naar dansende vlammen terwijl de warmte zich door de kamer verspreidt, maar het is ook belangrijk om je bewust te zijn van je manier van stoken. Het gebruik van gecertificeerd haardhout is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de kwaliteit van de lucht en de efficiëntie van je stookproces.

Het belang van het gebruik van gecertificeerd stookhout

Sommige mensen zijn heel bewust met het hout dat zij in de haard of houtkachel stoppen, terwijl anderen hier totaal niet mee bezig zijn. Toch is het wel belangrijk om goed te weten wat je eigenlijk stookt, waarbij het ook goed is om precies te weten waar het hout vandaan komt. Je kunt verschillende soorten stookhout kopen, bijvoorbeeld bij Bewust-haardhout.nl, met de zekerheid van gecertificeerd hout. Het is goed om te kiezen voor het gebruik van FSC®-gecertificeerd stamhout. Dit betekent dat het hout afkomstig is van verantwoord beheerde bossen waarbij roofbouw uitgesloten is. Deze producten zijn te herkennen aan het FSC-logo, een garantie voor duurzame bosbouw.

Verschillende soorten gecertificeerd stookhout gebruiken

Je kunt gebruik maken van verschillende soorten gecertificeerd stookhout. Zo staat eiken haardhout bekend om de langzame verbranding en intense warmte, terwijl berken haardhout snel opvlamt en ideaal is voor de kortere, gezellige avonden. Je kunt ook essen haardhout kopen, wat bekend staat om de goede warmteafgifte en het produceren van een heldere vlak. Beuken haardhout kent dan weer een hogere energiewaarde en brandt lang en gelijkmatig. Je kunt ook kiezen voor het gebruik van een combinatie van verschillende houtsoorten voor een gevarieerde stookervaring.

Wat zijn de nadelen van niet-gecertificeerd haardhout?

Stoken met haardhout van onduidelijke herkomst kan verschillende negatieve effecten hebben. Niet-gecertificeerd hout kan afkomstig zijn uit bossen waar onverantwoorde houtkap plaatsvindt, wat bijdraagt aan ontbossing en habitatverlies. Dergelijk hout kan een lagere verbrandingswaarde hebben en onzuiverheden bevatten die meer rook en roet veroorzaken. De extra rook en roet kunnen luchtwegproblemen veroorzaken en bijdragen aan luchtvervuiling binnenshuis. Het is belangrijk om rookoverlast te voorkomen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Buren kunnen er bijvoorbeeld ook last van hebben als je het verkeerd aanpakt.

Kies bewust voor haardhout uit Nederlandse bossen

Je kunt ook bewust kiezen voor haardhout dat afkomstig is uit de Nederlandse bossen. Dit betekent dat de milieubelastende transportkilometers uit Oost-Europa niet gemaakt hoeven te worden. Daarnaast worden in dit geval duurzame droogmethoden, zoals wind en zon, gebruikt in plaats van milieubelastende droogprocessen. Dit maakt het haardhout uit Nederlandse bossen niet alleen milieuvriendelijker, maar zorgt ook voor hout van hogere kwaliteit. Zo kun je genieten van de sfeer van het haardvuur zonder onnodige schade aan het milieu toe te brengen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie