Afbeelding
Photo by Flow Clark on Unsplash

Tips voor het schilderen van deuren en kozijnen buitenshuis

4 januari 2023 om 11:35 Partnercontent

Het houtwerk buiten schilderen lijkt een lastige verfklus, maar in de praktijk valt dit wel mee. Veel ervaring als schilder heb je niet nodig om dit zelf aan te pakken en een mooi eindresultaat te creëren. Wel is het van belang dat je een aantal stappen volgt. Sla je deze stappen over, dan kan dit het eindresultaat op negatieve wijze beïnvloeden. Daarom geven we je in deze blog een aantal handige tips voor het schilderen van deuren en kozijnen buitenshuis.

Schaf kwalitatief hoogstaande producten aan

Het is wellicht een cliché, maar het eindresultaat dat je behaalt zal afhangen van de kwaliteit van de verf die je aanschaft. Houtwerk buiten schilderen met een kwalitatief hoogwaardig product levert nu eenmaal een mooier resultaat op. Buitenverf van een hoge kwaliteit is gelukkig ruimschoots te vinden. Zoek je nog een goede buitenverf, dan is Sigma S2U Allure Gloss een aanrader. Dit product is in te zetten voor 4-seizoenen onderhoud. De dekkracht is hoog en het product weet uitstekend zijn glans en kleur te behouden. Deze lakverf is ideaal voor buitendeuren en kozijnen.

Houtwerk buiten schilderen voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook als je houtwerk buiten gaat schilderen. Zien de oude verflagen er slecht uit, dan kun je ze het beste verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met een verfkrabber. Schuur hierna het oppervlak grof op. Je kunt houtvuller gebruiken om oneffenheden in het hout weg te werken. Ontvet hierna je deur of kozijn. Vervolgens schuur je het oppervlak nog een keer. Haal het stof weg. Mochten er oppervlakken in de buurt zijn waar je geen buitenverf op wilt krijgen, dan plak je deze oppervlakken af.

Houtwerk buiten schilderen met een buitenverf

Voordat je de afwerklaag aanbrengt, zul je eerst een grondverf toepassen. De grondverf voor buiten zorgt voor een betere hechting van de lak. Soms dien je twee lagen grondverf aan te brengen. Dit is vaak nodig als een ondergrond gebrekkig is onderhouden. Maak hier zelf een inschatting van. Tussen deze twee lagen schuur je de deur of het kozijn nog een keer op.

Nu kan het aflakken beginnen. Zorg ervoor dat je een kwast hebt aangeschaft die geschikt is voor zowel het schilderen van houtwerk buiten als voor buitenverf. Voor de grote oppervlakken van bijvoorbeeld een buitendeur kun je een roller gebruiken. Zorg voor een goede balans qua de hoeveelheid verf die je aanbrengt, waarbij druipers voorkomen moeten worden. Buitenverf breng je in twee lagen aan. Geef de eerste laag de tijd om te drogen en schuur de laag vervolgens nog een keer lichtjes op. Zo creëer je een eindresultaat waar je tevreden over zult zijn. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie