Afbeelding
Foto: Pixabay

Hogere kosten onderwijshuisvesting door gestegen bouwprijzen

13 mei 2022 om 11:50 Onderwijs

ERMELO De bouwprijzen stijgen als gevolg van de oorlog in de Oekraïne in sneltreinvaart. Door het college van burgemeester en wethouders wordt aangegeven dat dit tot extra kosten leidt als het gaat om projecten in het kader van de onderwijshuisvesting.

Met name is er schaarste aan materialen waarin hout, staal en aluminium is verwerkt. Inmiddels is bekend dat het krediet voor de nieuwbouw van het Rietschans College niet meer toereikend is. Aannemers zijn niet bereid contracten te ondertekenen wanneer zij de stijgende kosten niet vergoed krijgen.

KREDIET In februari 2022 heeft het Ermelose college ingestemd met het beschikbaar stellen van een extra krediet van vierhonderdduizend euro voor de nieuwbouw. In april heeft de aannemer laten weten aan het bouwteam dat de aanneemsom niet gestand kan worden gedaan. Dat maakt dat de in de begroting opgenomen post onvoorzien al volledig is besteed voor de eerste steen is gelegd en het totale budget van ruim 6,2 miljoen euro niet toereikend is.

Door het doorvoeren van bezuinigingen en zeer scherp te zijn op meerwerk wordt getracht de financiële schade te beperken. Desondanks moet er rekening mee worden gehouden dat de eindafrekening een tekort laat zien van honderd- tot honderdvijftigduizend euro.

GEEN OPTIE Het stopleggen van de plannen voor de nieuwbouw ziet het college niet als optie omdat de kosten daarvan hoger uitvallen. Het niet beschikbaar stellen van extra geld maakt dat een nieuwe aanbesteding moet plaatsvinden en de tijdelijke huisvesting op het Bouw & Infrapark in Harderwijk minimaal een jaar langer in gebruik moet blijven. De kosten van die huisvesting bedragen rond de driehonderdduizend euro per jaar.

Ook de nieuwbouw van de Klokbeker en Augustinusschool, de nieuwbouw en renovatie van het christelijk college Groevenbeek en de realisatie van een gymvoorziening op het terrein van ‘s Heeren Loo gaan duurder uitvallen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie