Afbeelding
Pixabay

Leerlingen Rietschans college nog even elders onderdak

29 april 2022 om 15:58 Onderwijs

ERMELO Leerlingen van het Rietschans College in Ermelo blijven voorlopig gehuisvest in het Bouw- en Infrapark aan de Ceintuurbaan in Harderwijk. De verwachting is dat de nieuwbouw van het college medio 2024 op het terrein van ´s Heeren Loo gereed is en de leerlingen hiervan gebruik kunnen maken.

Het Rietschans College was gevestigd in een pand van GGZ Centraal aan de Horsterweg. Die instelling heeft het huurcontract opgezegd omdat men het pand zelf nodig had. Dat maakt dat de leerlingen sinds 1 september al les krijgen in Harderwijk.

Om gebruik te kunnen maken van het Infrapark zijn twee tijdelijke units op het terrein geplaatst. Er ook gekeken of tijdelijke huisvesting kon worden geboden door het plaatsen van units aan de Groene Allee in Ermelo. Het verlenen van de vergunning zou meer tijd in beslag hebben genomen dan er tijd was. Bovendien zou dit alternatief mogelijk op bezwaren stuiten bij omwonenden. De kosten werden geraamd op 1.540.000 euro en daarmee zou dit alternatief aanzienlijk duurder zijn dan de nu gekozen oplossing.

HUUR De gemeente is wettelijk verantwoordelijk voor de huisvesting van het speciaal onderwijs. Dat maakt dat na het opzeggen van de huur door GGz Centraal de gemeente verplicht is te zorgen voor een adequate, veilige en tijdelijke huisvesting voor de leerlingen van het Rietschans College. De gemeente krijgt wel jaarlijks aan bijdrage voor deze huisvesting uit het gemeentefonds.

Het college had op de teldatum 134 leerlingen en heeft daarmee 1.802 vierkante meter aan ruimte nodig. Aanvullend stelt de gemeente minimaal zeshonderd vierkante meter aan speelterrein beschikbaar. Omdat de stichting ´s Heeren Loo niet de enige gebruiker is van het pand op het Infrapark moesten hier eerst wel bouwkundige aanpassingen worden getroffen. Onder meer is er een buitenterrein gemaakt, zijn toiletten aangebracht en akoestische maatregelen genomen. De tijdelijke units zijn voor de praktijklessen. Bij oplevering van het gebouw moeten kosten worden gemaakt om dit terug te brengen in de oorspronkelijke staat.

GYMLESSEN De tijdelijke locatie heeft tot gevolg dat de leerlingen voor hun gymlessen zouden moeten worden vervoerd van Harderwijk naar Ermelo. Dit leidt tot een verhoging van de kosten van het vervoer. Het wordt ook minder wenselijk gevonden omdat het afgaat van de lestijd en de reistijd werkt ook onrustig voor de leerlingen. De meest kwetsbare groepen kunnen nu op de donderdagen en vrijdagen terecht in de gymzaal van het Summa College op het park. Voor andere gymlessen is er ruimte in De Sypel in Harderwijk.

Voor de permanente nieuwbouw situatie geldt dat er een aanvraag ligt voor de bekostiging en realisatie van de gymvoorziening nabij de nieuwbouwlocatie op het terrein van ´s Heeren Loo. Deze aanvraag wordt dit jaar behandeld door de gemeente Ermelo.

De totale kosten voor de tijdelijke huisvesting bedragen voor de gemeente Ermelo tussen de 650.000 en 700.000 euro.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie