Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie Pixabay

Ermelo bouwt tot 2030 1.508 woningen, vooral behoefte aan betaalbare koopwoningen

27 februari 2023 om 17:35 Nieuwbouw

ERMELO In de regionale woningdeal is opgenomen dat in de periode tussen 2022 tot en met 2030 in totaal 1.508 woningen kunnen worden gebouwd in de gemeente Ermelo. Het gaat voornamelijk om de realisering van harde en bijna harde plannen.

Het bod dat Ermelo heeft gedaan ligt iets boven de woningbehoefte die uit het recent uitgevoerde woningmarktonderzoek naar voren is gekomen. Hierin is aangegeven dat het gaat om 990 tot 1.340 woningen. Het gaat echter om een meting tot 2030 terwijl het bod dat aan de provincie is gedaan betrekking heeft op de periode tot eind van dat jaar.

BEHOEFTE

Dat maakt dat het college van burgemeester en wethouders van mening is dat het aantal woningen in de woondeal goed aansluit bij de behoefte. Op het moment dat er vertraging of uitval ontstaat bij bestaande plannen is er nog ruimte om nieuwe plannen of plannen die zich in de beginfase bevinden, verder in procedure te brengen.

Nieuwe plannen voor grootschalige woningbouw hebben als voornaamste doel om in de behoefte aan woningen na 2030 te voorzien. Tot die periode bestaat onder meer nog het plan voor grootschalige woningbouw op het landgoed Veldwijk. Hier is ruimte voor rond de 450 woningen.

WENS

Overigens is de verwachting dat eind van dit jaar of begin volgend jaar een hernieuwde woondeal is te verwachten. Het Rijk heeft de wens om over meer onderwerpen afspraken te maken, zoals over flexwoningen, het ombouwen van kantoren tot woningen (transformatiewoningen), bouwen voor aandachtsgroepen, seniorenhuisvesting, toekomstbestendige bouw, woonzorgvisies etc. 

Gezien het grote beroep dat de huidige woondeal doet op de ambtelijke organisaties is door de provincie Gelderland besloten de woondeal op dit moment te beperken tot aantallen te bouwen woningen, betaalbaarheid, aandeel woningcorporaties en randvoorwaarden.

VOLDOENDE

Uit het woningmarktonderzoek blijkt dat er vooral behoefte is aan betaalbare woningen. In het actuele planaanbod bezit Ermelo over voldoende sociale huurwoningen. Het gaat om 34 procent terwijl de behoefte gemeten over de totale Noord-Veluwe dertig procent bedraagt. De conclusie wordt wel getrokken dat de vraag naar sociale huurwoningen hoog blijft en dat is de reden dat het Ermelose college zich blijft inzetten op voldoende sociale huurwoningen in de plancapaciteit. Hiervoor worden prestatieafspraken gemaakt met Uwoon.

In de gemeente Ermelo blijft het aandeel betaalbare koopwoningen achter in de bestaande woningbouwplannen. Er is nieuw aanbod nodig om beter aan te kunnen sluiten bij de bestaande behoefte. 

DOELGROEPEN

Uit het onderzoek komt verder voor de gemeente Ermelo het advies naar voren meer aandacht te besteden aan het bouwen van passende woningen voor specifieke doelgroepen. Het gaat dan onder meer om ouderen. De behoefte van deze groep bestaat voornamelijk uit grondgebonden of gelijkvloerse woningen in de nabijheid van (zorg)voorzieningen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie