Een van de vele houtstapels op landgoed Groevenbeek.
Een van de vele houtstapels op landgoed Groevenbeek. Mevr Pertijs

Onderzoek massale kap op Groevenbeek

13 mei 2022 om 11:02 Natuur en milieu

ERMELO Door de provincie Gelderland wordt onderzocht of handhavend moet worden opgetreden tegen de bomenkap door Natuurmonumenten op het landgoed Oud Groevenbeek.

De reden hiervoor is, zo stelt het Ermelose college van burgemeester en wethouders bij hen niet bekend. Vermoed wordt dat door Natuurmonumenten niet of niet tijdig een vergunning is aangevraagd of melding is gemaakt van de werkzaamheden. De provincie doet op dit moment geen mededelingen waarom zij eventueel handhaven. De gemeente staat ook buitenspel op dit gebied. De provincie is in deze het bevoegd gezag.

KRITIEK Door Natuurmonumenten is op het landgoed een enorme hoeveelheid bomen/bos gepakt. Dat leidde onder meer tot kritiek van veel inwoners van Ermelo die aan de bel trokken. Voor het college was het reden zich de vraag te stellen wat er precies is gebeurd en welke rol de gemeente had of heeft in het kader van toezicht en handhaving.

WET Aangegeven wordt dat Natuurmonumenten zich dient te houden aan landelijke wetten en/of regelgeving. De Wet Natuurbescherming is de belangrijkste regel. De provincie is hiervoor het bevoegd gezag hetgeen maakt dat de gemeente de kap niet had kunnen voorkomen.

VISIE Ambtelijk zijn er altijd wel contacten tussen de gemeente en Natuurmonumenten. Daarbij is al eerder geconstateerd dat de visies van beide partijen niet altijd gelijk zijn. Dat betekent, zo stelt het college, niet dat wat de één denkt goed of fout is, maar er gewoon sprake is van een andere visie. Waarbij eigenaren ook een eigen visie mogen hebben. Beheer en onderhoud wordt gezien als erg ingewikkeld en een vaktechnisch verhaal waarbij ook vaak een subjectieve kant zit.

Het college was wel graag bestuurlijk op de hoogte gebracht van de kapplannen. Mede gezien de discussie rondom de verbreding van de fietspaden op Ermelo’s grondgebied.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie