Leo van Wijk uit Putten is al heel lang voorzitter van de Randmeerconcerten.
Leo van Wijk uit Putten is al heel lang voorzitter van de Randmeerconcerten. Dick Baas

Sinds eerste concert in de Oude Kerk van Ermelo bestaat Randmeerconcerten 50 jaar: serie van 10 jubileumconcerten

19 september 2023 om 16:06 Muziek

HARDERWIJK Het seizoen 2023-2024 wordt voor de Randmeerconcerten een jubileumseizoen. Dit seizoen wordt namelijk het 50-jarig bestaan gevierd. En dat gebeurt met top ensembles uit de sfeer van de kamermuziek. Het eerste concert werd op 10 oktober 1973 in de Oude kerk in Ermelo gehouden en was de start van een serie van tien concerten. Dit seizoen zijn er weer tien concerten met het jubileumconcert op 20 april 2024 in Veluvine in Nunspeet. Een terug- en vooruitblik met voorzitter Leo van Wijk.

Het begon allemaal met Nely Thomas-van Hoogevest, die vanaf 1968 in Ermelo concerten organiseerde waarin ze zelf als klavecinist optrad. De Stichting Noord West Veluwe organiseerde culturele activiteiten in de regio. Er werd in 1972 een werkgroep kamermuziek opgericht die onder de vleugels van de Stichting N.W. Veluwe op 10 oktober 1973 het eerste concert organiseerde in Ermelo met Joke Willink-Brethouwer (harp), Pieter Odé (fluit) en Bert v.d. Kraan (orgel).

(Artikel gaat verder onder afbeelding)


 De start lag 50 jaar geleden bij Nely Thomas.

In de beginperiode werden tien concerten per jaar georganiseerd: twee in Nijkerk, één in Putten, twee in Ermelo, twee in Harderwijk, één in Nunspeet en twee in Elburg. In 1975 werd besloten de activiteiten te verzelfstandigen en op 26 april 1976 werd de Stichting Kamermuziek Noord-West Veluwe opgericht. Nely Thomas werd secretaris en verzorgde daarna de concertcoördinatie.

De jaarlijkse tien concerten worden goed bezocht door zo’n 130 tot 140 bezoekers

NAAMSVERANDERING

Met ingang van het dertigste seizoen (2003-2004) werd de lange naam Stichting Kamermuziek Noord-West Veluwe vervangen door Stichting Randmeerconcerten, omdat ook Zeewolde ging meedoen. In de dagelijkse communicatie wordt het woord stichting weggelaten en vermeldt het logo de deelnemende gemeenten Zeewolde, Harderwijk, Nunspeet, Ermelo en Putten, allemaal gelegen rond het Veluwerandmeer.

NUNSPEET

Voorzitter Leo van Wijk (77) is al sinds 1983 lid van het bestuur en sinds 2005 voorzitter. Hij kent het wel en wee van de Randmeerconcerten als geen ander. Over elke plaats waar uitvoeringen werden gegeven, kan hij de nodige anekdotes vertellen. De akoestiek was niet altijd goed. In Nunspeet werden de concerten georganiseerd in samenwerking met de Volksuniversiteit en was er steeds een bestuurslid uit Nunspeet. Namen van mevrouw T. Bienfait-Prins, Maas Jan Top en Wim Bömer komen langs. In de beginjaren werden de concerten in de Mavo Brouwerskamp gegeven en zo’n 20 jaar in de R.K. kerk met een goede akoestiek, maar harde ongemakkelijke banken. Het Vennendal en de Sparenhorst waren locaties en nu Veluvine.

BEZOEKERS

De jaarlijkse tien concerten worden goed bezocht door zo’n 130 tot 140 bezoekers. De perikelen in de coronatijd zijn voorbij, het bezoekersaantal is weer op peil. Het zijn vooral bezoekers van boven de 45 jaar, weinig jeugd. Leo van Wijk: ,,De grijze golf zit in de zaal, de jeugd staat op het podium.” Want veel jonge musici komen graag optreden bij de Randmeerconcerten. En zij leveren kwaliteit.

Na vijftig jaar hebben de Randmeerconcerten nog zeker toekomst. De website van de Randmeerconcerten randmeerconcerten.nl geeft alle informatie over abonnementen, prijzen en de concerten.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


 Storioni Trio verzorgt het jubileumconcert op 20 april 2024 in Veluvine. Foto: MIKE ROELOFS.

PROGRAMMA 2023-2024

Er is voor het seizoen 2023-2024 een mooi programma is opgesteld. Met twee concerten in elk van de vijf locaties. Het eerste concert is op zaterdag 23 september in de Oude Kerk in Ermelo. Daar vond ook het allereerste concert plaats. Het is een optreden van het Dudok Quartet Amsterdam. Op het programma staan hoogtepunten uit de strijkkwartetmuziek uit drie verschillende eeuwen.

In Nunspeet is het eerste concert op zondag 28 januari om 14.00 uur in Veluvine door het Calefax Rietkwartet Hobo (klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot), onder de titel ‘Van Gogh’s way to go’. Calefax brengt Van Gogh muzikaal en theatraal tot leven.

Op zaterdag 20 april om 20.00 uur is het jubileumconcert door het Storioni Trio. Het is de zesde keer dat zij bij de Randmeerconcerten optreden. Het eerste optreden was bij het 20-jarig bestaan.

Dick Baas
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie