Een deel van de te slopen gebouwen.
Een deel van de te slopen gebouwen. Wijnand Kooijmans

Toch plek voor Centrum Jeugd en Gezin op het Raadhuisplein in Ermelo door extra subsidie

14 juli 2023 om 18:47 Maatschappelijk

ERMELO Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) krijgt alsnog een hogere subsidie van de gemeente Ermelo. Dat moet het mogelijk plannen dat het centrum in de toekomst een plek krijgt binnen de plannen die worden ontwikkeld voor het Raadhuisplein.

Voor daarmee een begin kan worden gemaakt dienen eerst de bestaande gebouwen die voorheen onder meer in gebruik waren bij Pinel en Plaza te worden gesloopt. Dat vormde onderdeel van de plannen voor de komst van het Huis van Ermelo waarin onder meer De Dialoog is ondergebracht. Een deel van de vrijkomende ruimte wordt ingevuld met woningbouw, op de begane grond is plek voor het CJG.

VRAGEN

Het centrum moet, wat het college van burgemeester en wethouders betreft, een plek blijven waar ouders en/of jongeren terecht kunnen voor alle vragen over opgroeien, opvoeden en gezondheid. Het gaat om een vorm van samenwerking tussen drie organisaties, het centrum zelf heeft eigenlijk geen juridische status. Het gaat om verschillende vormen van jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg. Stichting Icare Jeugdgezondheidszorg neemt als één van de drie organisaties de huisvesting voor rekening.

Berekend is dat, inclusief toiletvoorziening, pantry en loopruimtes er een gebouw nodig is van vijfhonderd vierkante meter. Indien een overleg met meer dan vijftien personen moet plaatsvinden kan daarvoor worden uitgeweken naar de ruimtes in het Huis van Ermelo.

SAMENWERKING

Opzet is dat ook het sociaal team gebruik gaat maken van de nieuwbouw. Op dit moment wordt door dit team al gebruik gemaakt van hetzelfde pand als het CJG. Hiermee is, zo geeft het college aan, de toegang voor alle inwoners te vinden op één plek. Dit heeft geleid tot een betere samenwerking tussen het CJG en het sociaal team.

Niet alle medewerkers van het CJG zullen overigens gebruik gaan maken van het nieuwe pand. Een deel van de medewerkers is ondergebracht bij huisartsen. Daar komen de meeste vragen toch binnen die op het terrein van het CJG liggen.

BESLUIT

Het wordt van belang gevonden het CJG vroegtijdig duidelijkheid te verschaffen. Nu wordt gebruik gemaakt van een pand aan de Dr. Van Dalelaan. De huur hiervan moet volgend jaar worden verlengd. Op dit moment krijgt het CJG een subsidie van 117.250 euro voor de huisvestingskosten. De verwachting is dat het bedrag na de verhuizing ongeveer verdubbeld moet worden.

De verwachting is dat in de eerste helft van 2025 met de bouw kan worden begonnen. Eind 2026 moet het gebouw dan in gebruik worden genomen. Eén en ander is met name ook afhankelijk van de woningbouw. Op dat punt is wethouder Ronald van Veen blij dat de woningmarkt weer enigszins aantrekt.

Parkeren moet, zo stelt het college, worden uitgevoerd als een combinatie van een volledig verdiepte parkeerkelder onder het gebouw met parkeren op het maaiveld. Half verdiept is niet toegestaan. Voor wat betreft parkeren op eigen terrein in de beschikbare ruimte moet rekening worden gehouden met de aanwezige bomen. Deze dienen zo veel mogelijk gehandhaafd te blijven. 

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie