Directeur-bestuurder Corien van der Meulen en kunstenaar Marius van Dokkum ontvingen een cheque van 700.000 euro van de VriendenLoterij.
Directeur-bestuurder Corien van der Meulen en kunstenaar Marius van Dokkum ontvingen een cheque van 700.000 euro van de VriendenLoterij. Jurgen Jacob Lodder

Harderwijks Marius van Dokkum Museum gaat verhuizen én breidt uit na gift 700.000 euro door VriendenLoterij: ‘Droom die werkelijkheid wordt’

23 februari 2024 om 13:25 Kunst

HARDERWIJK Een geweldige verrassing voor het Marius van Dokkum Museum. Directeur-bestuurder Corien van der Meulen en kunstenaar Marius van Dokkum ontvingen vrijdag een cheque van 700.000 euro uit handen van Irene Moors van de VriendenLoterij.

Met de gift wordt een droom werkelijkheid: verhuizing van het museum naar een groter pand. Dat pand heeft Van der Meulen al op het oog, het gaat om een monumentaal pand in de Harderwijkse binnenstad, op steenworp afstand van de huidige locatie.

SCHENKING

Corien van der Meulen, directeur-bestuurder van Stichting Stadsmuseum Harderwijk, is ontzettend blij met de schenking: ,,Ons museum trekt al sinds de opening in 2018 veel publiek. In 2023 verwelkomden Stadsmuseum Harderwijk en het Marius van Dokkum Museum samen maar liefst 153.000 bezoekers. Deze bezoekers komen uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland. We knappen uit ons jasje. We wisten al wel dat het museum een succes zou zijn, maar het is fantastisch om te merken dat Marius en zijn werk zo geliefd zijn.”

TOEKOMSTBESTENDIG

Naast een grotere locatie, is er ook de wens om het museum toekomstbestendig en zo laagdrempelig mogelijk te maken. Het nieuwe pand wordt verbouwd en ingericht, er komt meer ruimte voor de bestaande collectie en er is de mogelijkheid om tijdelijke tentoonstellingen te organiseren. Daarnaast zijn er betere publieksvoorzieningen en is het museum in staat om groepen te ontvangen. ,,We grijpen deze verhuizing aan om de museumbeleving te verdiepen, zodat we de verwachtingen van onze bezoekers waar kunnen blijven maken.”

TROTS

Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij: ,,Het is fantastisch om te zien hoe het Marius van Dokkum Museum in slechts vijf jaar tijd is gegroeid en een divers publiek heeft weten te trekken. We zijn dan ook trots om dankzij onze deelnemers bij te dragen aan deze uitbreiding, zodat nog meer mensen in de toekomst kunnen genieten van het werk van Marius.”

KUNSTBELEVING EN ATELIER

Tipje van de sluier? ,,Ook in het nieuwe pand bieden we jong en oud een comfortabele kunstbeleving waar de emotie dichtbij is. De figuratieve kunst tovert een glimlach op je lippen of ontroert je, of je nu voor het eerst in een museum komt of een ervaren museumbezoeker bent. Met onze warme inrichting en hartelijke gastvrijheid creëren we een gevoel van thuis. Uiteraard krijgt Marius ook hier weer zijn atelier, waar bezoekers hem aan het werk zien en met hem in gesprek kunnen gaan.”

TIJDELIJKE TENTOONSTELLINGEN VAN ANDERE KUNSTENAARS

Nieuw is, dat het Marius van Dokkum Museum ook tijdelijke tentoonstellingen gaat organiseren van andere figuratieve kunstenaars. ,,Samen met het werk van Marius geven we erkenning aan de ondergewaardeerde figuratieve kunst. Daarmee voegen echt iets toe aan het museumaanbod in Nederland. Het is geweldig dat de VriendenLoterij dit ook ziet en hierin onze partner wil zijn.”

143,5 MILJOEN

Dankzij de 1,3 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2023 opgeteld een bedrag van 143,5 miljoen euro schenken aan 60 culturele partners en ruim 3.700 goede doelen, clubs en verenigingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie