Niet eerder trok het Stadsmuseum zoveel bezoekers.
Niet eerder trok het Stadsmuseum zoveel bezoekers. Stadsmuseum Harderwijk

Stadsmuseum Harderwijk en Marius van Dokkum Museum trekken niet eerder zoveel belangstellenden: dit jaar al 100.000 bezoekers

16 september 2023 om 13:30 Activiteiten

HARDERWIJK Stichting Stadsmuseum Harderwijk (SSH) verwelkomde in de eerste week van september de 100.000ste bezoeker van 2023. Een mijlpaal, want niet eerder trokken het Stadsmuseum aan de Donkerstraat en het Marius van Dokkum Museum zoveel belangstellenden. 

Directeur-bestuurder Corien van der Meulen: ,,De bezoekersaantallen nemen al sinds 2013 toe. Dit is te danken aan een combinatie van factoren. Bij ons zijn spraakmakende tentoonstellingen te zien, de nieuwe vaste presentatie van de stadsgeschiedenis is verfrissend en interactief en we zoeken als SSH nadrukkelijk de samenwerking met andere culturele instellingen in de stad. En in 2018 openden we natuurlijk onze uiterst succesvolle dependance, het Marius van Dokkum Museum.” 

Dat Stichting Stadsmuseum Harderwijk in 2022 de finale van de VriendenLoterij Museumprijs haalde, heeft ook gezorgd voor veel bekendheid én bezoekers.

 In het Stadsmuseum zijn dit jaar grote tentoonstellingen in trek: ‘Gelderland. Het Verloren Hertogdom’ (van 21 januari tot 7 mei) en ‘Alle Gekheid op een stukje. 10 Jaar Studio Jan van Haasteren’. ‘In ‘Gelderland. Het Verloren Hertogdom’ namen de Ridders van Gelre de bezoekers mee op een spetterende reis door vierduizend jaar Gelderse geschiedenis. In ‘Alle Gekheid op een stukje’ krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen van Studio Jan van Haasteren, beroemd om de vrolijke puzzels. Die laatste tentoonstelling duurt nog tot 14 januari 2024. 

Het museum is ook van economisch belang voor de stad

Ook de vrij toegankelijke exposities van lokale kunstenaars in de Smeepoortzaal worden druk bezocht. Elke zes tot acht weken is in de Smeepoortzaal een nieuwe expositie. Die zijn steeds meer in trek, ook bij de kunstenaars zelf; er is een wachtlijst van ruim een jaar om te kunnen exposeren in de Smeepoortzaal. 

Het Marius van Dokkum trekt al sinds de opening in 2018 veel bezoekers uit heel Nederland. Van der Meulen: ,,Dit jaar, waarin we het 5-jarig jubileum vieren, stevenen we af op 70.000 bezoekers.”

Mooi vindt Van der Meulen het ook dat mensen van buitenaf niet alleen het museum bezoeken, maar daarna ook het historische centrum willen ontdekken. Ze gaan er wat eten en drinken en winkelen. ,,Het museum is daarmee ook van economisch belang voor de stad.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie