Jan Haasteren met zijn hulptroepen.
Jan Haasteren met zijn hulptroepen. Benjamin Terpstra

Puzzelkoning Jan van Haasteren exposeert in Stadsmuseum Harderwijk: ‘Heel wat tentoonstellingen gehad, maar dit slaat alles’

26 mei 2023 om 20:00 Kunst

HARDERWIJK Het 10-jarig bestaan van Studio Jan van Haasteren wordt gevierd in Stadsmuseum Harderwijk. Een enorme eer voor het museum. Opnieuw heeft het Stadsmuseum een publiekstrekker weten binnen te halen. ,,Een droomexpositie op een presenteerblaadje.” Puzzelkoning Jan van Haasteren die exposeert in Harderwijk.

Jan van Haasteren heeft het resultaat nog niet gezien, wanneer hij samen met directeur Corien van der Meulen en andere genodigden voor het Stadsmuseum staat. Voor het museum ligt een grote mat. Met daarop de ‘Jan van Haasteren-familie’ afgedrukt. De puzzelkoning zet voorzichtig een stap op de rand van de mat. Hij wil niet over zijn ‘familie’, de hoofdrolspelers van zijn puzzelplaten, lopen. 

Ik ben erg benieuwd naar wat mensen ervan vinden

Vol bewondering stapt Van Haasteren zijn eigen wereld binnen. ,,Ik ben helemaal verbijsterd. Wat leuk. Dit verrast me.” De puzzelkoning neemt alles in zich op. De verschillende tekenaars van de Studio Jan van Haasteren met hun eigen wand. Een ingerichte atelier van de studio met boekenkast en inspiratiebronnen. En in de laatste ruimte worden de bezoekers zelf onderdeel van de puzzelplaten. ,,Ik heb heel wat tentoonstellingen gehad, maar dit slaat alles”, de bekende tekenaar moet alles nog op zich laten inwerken. Het lijkt of woorden te kort schieten. ,,Het is een verrassing.” Zijn eigen mening vindt hij niet het belangrijkste. ,,Ik ben erg benieuwd naar wat mensen ervan vinden.”

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Rustig op zijn gemak bewondert Van Haasteren het resultaat.

Bezoekers krijgen een kijkje in de absurde wereld van Studio Jan van Haasteren, ontdekken het geheim van de puzzels en komen te weten hoe het eindresultaat tot stand komt. Zo doet een tekenaar ongeveer drie maanden over een puzzelplaat. 

Het draait niet allemaal om de puzzelkoning zelf. Zijn hulptroepen worden dankzij deze expositie ook in de spotlights gezet. De grappige puzzels werden op een gegeven moment zo populair dat het nodig was om meerdere tekenaars aan te trekken en Studio Jan van Haasteren op te richten. Met de versterking van Dick Heins en Rob Derks werd de studio in 2013 een feit. Samen vieren deze drie tekenaars dit jaar het 10-jarig jubileum van Studio Jan van Haasteren. Met de komst van Mars Gremmen en Wilma van den Bosch heeft de studio nu vijf tekenaars. Van Haasteren tekent nog altijd drie platen per jaar. De nieuwste tekening van de puzzelkoning is De Kattenshow. Deze plaat verschijnt pas in september als puzzel. Het Stadsmuseum krijgt nu de primeur om de nieuwste chaotische voorstelling al vast te tonen. De vele foto’s op Facebook van katten in puzzeldozen of van slapende katten op puzzels doen vermoeden dat er bovengemiddeld veel kattenliefhebbers zijn onder de fans van Jan van Haasteren.

Ander recent werk is De Studio, ook van dit jaar. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Studio Jan van Haasteren maakte Rob Derks de puzzelplaat De Studio. In werkelijkheid bestaat er geen fysieke studio, omdat alle tekenaars vanuit huis werken. Toch heeft het Stadsmuseum zo goed als mogelijk een studio vormgegeven, mocht er toch één bepaalde plek zijn waar alle kunstwerken gemaakt worden. Leuk zijn vooral de vitrinekastjes met voorwerpen van de puzzelkoning en zijn hulptroepen zelf. Lego Star Wars en divers stripboeken zijn te zien. De tekenaars mogen hun eigen kast signeren met hun naam en zelfportret. Eén voor één nemen de kunstenaars de tijd voor iets moois van hun hand.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Rustig op zijn gemak bewondert Van Haasteren het resultaat.

Cultuur krijgt een steeds prominentere plek in Harderwijk

Het Stadsmuseum is maar wat trots op deze expositie. ,,Een droomexpositie op een presenteerblaadje”, zo omschrijft conservator Sophie van Steenderen het idee van schilder Marius van Dokkum om het jubileum met een expositie te vieren in Harderwijk. Van Dokkum en Van Haasteren leerden elkaar vorig jaar kennen. Ook Van Dokkum viert een jubileum: het Marius van Dokkum Museum bestaat alweer vijf jaar in Harderwijk. Vanwege de vriendschap tussen beide kunstenaars besluiten ze nu samen hun jubileum te vieren. Helaas is Marius van Dokkum de grote afwezige van de opening. Hij maakt het echter goed, maar is recent opa geworden en is nu bij zijn kleinkind in Noorwegen. 

Wethouder Martijn van Pijnenburg verwacht dat de komende tijd veel mensen Harderwijk gaan bezoeken vanwege de nieuwe expositie. ,,Cultuur krijgt een steeds prominentere plek in Harderwijk en zorgt voor een nieuw publiek. Een enorme eer voor Harderwijk.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie