Tiny Stoutjesdijk (links) en Wytske Reinders Folmer genoten met nog 17 genodigden van het kerstdiner van de Cocky Foundation bij Grand Café Het Postkantoor.
Tiny Stoutjesdijk (links) en Wytske Reinders Folmer genoten met nog 17 genodigden van het kerstdiner van de Cocky Foundation bij Grand Café Het Postkantoor. Marco Jansen

Cocky Foundation verzorgt speciaal kerstdiner voor alleenstaanden bij Het Postkantoor Ermelo

21 december 2022 om 20:02 hartenziel

ERMELO Genieten van een viergangendiner bij Grand Café Het Postkantoor en een praatje maken met je tafelgenoten. Het was een gezellig samenzijn gisteren bij Grand Café Het Postkantoor, waar 19 mensen waren uitgenodigd voor het speciale kerstdiner van de Cocky Foundation. Shantykoor Ermeluiden zong zeemansliedjes.

Het was de eerste activiteit van de Cocky Foundation, opgericht op 1 januari 2021 om het gedachtegoed van Cocky Andreae voort te laten leven. De Ermeloër overleed op 22 oktober 2021 op 79-jarige leeftijd. Enkele weken daarvoor zocht Nero de Boer, voorzitter van de stichting, hem op in een verzorgingstehuis in Lelystad. „Hij was daar om te revalideren van een operatie. Hij had zich nog nooit zo eenzaam gevoeld. Cocky kende iedereen en iedereen kende hem. Hij was heel sociaal en gek met kinderen. Maar veel mensen wisten niet dat Cocky best eenzaam was. Thuis was hij alleen. Zijn wens was iets te betekenen voor mensen die vaak alleen zijn en zo is dit idee ontstaan.”

EENZAAM ZIJN IS EEN TABOE

Cocky had nog een paar mooie weken in het buurtzorgpension in Ermelo. Egbert Dijkhuis zong voor hem en is nu bestuurslid. 

Het taboe rondom eenzaamheid willen wij doorbreken

„Mensen konden zich opgeven voor het etentje, maar dat gaf toch een drempel. Een vrouw gaf aan wel alleen te zijn, maar zich niet eenzaam te voelen. Het taboe willen wij doorbreken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


De gasten genoten van een heerlijk viergangen kerstdiner. - Foto: Marco Jansen

GEHAKTBALLEN VAN COCK

Vijftien alleenstaanden en vier begeleiders gingen aan tafel. „We doen dit met liefde”, zegt restauranteigenaar Henri Pijnenburg. „Cocky was een echte Ermeloër en als ‘burgemeester’ wist hij alles. Hij staat bij ons hoog in het vaandel. We hebben de ballen gehakt van Cock en met zijn bekende oneliners in ons pand zoals ‘Iedereen heeft de tijd, maar niemand weet waar de klok hangt’ en ‘Met gerinkel naar de winkel’ laten wij hem voortleven.”
Het Postkantoor en lokale leveranciers maakten het diner mogelijk en ook kwam er veel financiële ondersteuning uit de samenleving van bedrijven en particulieren.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Shantykoor Ermeluiden zong zeemansliedjes - Credit

SAMEN AAN TAFEL

Wytske Reinders Folmer (75) zit met haar vriendin Tiny Stoutjesdijk (67) aan tafel. „Ik ben net weduwe en hoewel ik mij rijk voel met vrienden en familie, vind ik dit idee geweldig. In deze tijd met kerst zijn een heleboel mensen eenzaam en alleen.”

Ik ben heel vaak alleen en zoiets doe ik nooit, ik heb daar het geld niet voor

Tiny leerde Cock op haar 18e kennen toen ze bij ’s Heeren Loo ging werken en in zijn kroeg ’t Vosje kwam. „We praatten later nog vaak met elkaar, veel over politiek.” Ze is door een buurvrouw gevraagd. „Dit uitstapje vind ik echt geweldig. Ik ben heel vaak alleen en zoiets doe ik nooit, ik heb daar het geld niet voor.”

Esther Ladiges (55) woont sinds een jaar zes maanden per jaar in een vakantiehuisje in Ermelo. Ze kent nog niet veel mensen. ,,Vrienden hebben mij opgegeven. Ik vind dit ontzettend leuk. Ik ben wel één van de jongsten, maar ik heb aanspraak en iedereen stelt zich open.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Rechtsvoor Egbert Dijkhuis, achterin Nero de Boer. - Foto: Marco Jansen 

Nero kijkt terug op een ‘fantastisch geslaagde avond’. „Iedereen was blij en enthousiast, super! We gaan dit volgend jaar weer organiseren en maken er een traditie van: de dinsdag voor kerst gaan we dit met Het Postkantoor jaarlijks herhalen.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie