Bert van Panhuis loopt straks de vierdaagse om geld in te zamelen voor zijn stichting 'Met uitgestrekte hand'.
Bert van Panhuis loopt straks de vierdaagse om geld in te zamelen voor zijn stichting 'Met uitgestrekte hand'. Arda Konings

Bert zet zich in voor hulp aan Oekraïne: ‘Het is vele malen erger’

14 juli 2022 om 13:29 hartenziel

ERMELO De stichting ‘Met Uitgestrekte Hand’ is opgericht om zich in te zetten voor de allerarmsten en hulpbehoevenden in Moldavië, Roemenië en in de Oekraïne. De stichting handelt vanuit Bijbelse overtuiging en doet het werk met behulp van vele vrijwilligers.

Het dagelijks bestuur van de stichting die in 2006 is opgericht, bestaat uit secretaris Ineke Pothof, penningmeester Henk van de Berg en bestuurslid Dick Teerling. Oprichter en kartrekker van het eerste uur is de gedreven en enthousiaste voorzitter Bert van Panhuis. Nog maar net enkele weken terug van een transport naar Oekraïne waar hij samen met zijn vrouw Geke naartoe was afgereisd, maakt Bert zich al weer op voor volgende acties.

GOD’S HAND Sinds dat de oorlog er uitbrak in februari dit jaar, zijn er reeds zes opleggers met hulpgoederen naar Oekraïne gestuurd. ,,Denk hierbij aan aardappels, uien, wortels, rode bieten, blikken soep en groenten, suiker, slaolie, maar ook damesverband en incontinentiemateriaal is daar hard nodig”, vertelt Van Panhuis bewogen. Hij maakt een deal met een plaatselijke supermarkt en krijgt alles tegen de inkoopprijs, of hij klopt aan bij boeren in de omgeving; Bert krijgt het voor elkaar dat hij nooit de volle mep betaalt. ,,Zo hebben we onlangs echt de hand van God zelf gevoeld. We hadden 35 ziekenhuisbedden gekregen. Een behoorlijke sta in de weg, want waar laat je ze! Totdat Geke en ik terugkwamen uit Oekraïne en gebeld werden door een Nederlander die bij een militair hospitaal in Odessa was. Of we misschien nog bedden hadden… Dan roepen wij – klapt in zijn handen - ‘Prijs de Heer’!” Geke zegt altijd: ,,Waar in Oekraïne om gebeden wordt, komt bij ons in de opslagschuur.”

Waar in Oekraïne om gebeden wordt, komt bij ons in de opslagschuur

MENSONTEREND Dat de laatste maanden extra hulp naar Oekraïne is gegaan, behoeft geen nadere uitleg. Of de bevolking stand zal houden in deze vreselijke oorlog, staat voor Bert buiten kijf. ,,Ja!”, luidt zijn antwoord. ,,Maar de oorlog kan ook nog wel jaren gaan duren. De beelden die wij hier te zien krijgen, zijn trouwens heel andere beelden dan wat de mensen daar krijgen te zien. Het is vele malen erger. Ik heb filmpjes op mijn telefoon staan, die laat ik niet aan Geke zien. Die zou geen oog meer dicht doen. Het is werkelijk afschuwelijk en mensonterend.” Met enige voorzichtigheid echter, durft Van Panhuis uit te spreken dat Oekraïne de oorlog zal winnen. ,,Ze krijgen wel hulp van 27 andere landen. Als je ook ziet hoeveel wapens er die kant op gaan. Natuurlijk is elke oorlog wel verschrikkelijk!”

Ik laat niet alle filmpjes aan mijn vrouw zien, die zou geen oog meer dicht doen

VIERDAAGSE In september van dit jaar hoopt Bert weer die kant op te gaan. Maar hij gaat in de week van 19 tot en met 22 juli ‘eerst nog even de vierdaagse van Nijmegen lopen’. Daarmee hoopt hij dan tevens weer geld in te kunnen zamelen voor de stichting. 

Er kunnen berichtjes en gebeden worden gestuurd naar 06-51232557. Doneren kan op bankrekeningnummer NL36 SNSB 0851 6650 39. ,,We zullen doorgaan met onze transporten en weten ons gedragen door allen die ons helpen en steunen!”

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie