Columnist Hans van Zetten schrijft voor het Ermelo's Weekblad over de gelegenheidsconsumenten van de democratie.
Columnist Hans van Zetten schrijft voor het Ermelo's Weekblad over de gelegenheidsconsumenten van de democratie. Hans van Zetten

Columnist Hans van Zetten over de gelegenheidsconsumenten van onze democratie

27 december 2022 om 20:00 Column

Na sfeervolle kerstdagen in familiekring en een gezellige jaarwisseling in het vooruitzicht sluit ik 2022 toch met gemengde gevoelens af. Al loop ik de laatste weken dagelijks met een warme trui rond, geopolitiek gezien, is het toch goed toeven in Nederland. We wonen in een vrij, veilig en welvarend land. Maar ook worden we dagelijks geconfronteerd met vreselijke berichten en beelden uit Rusland, Oekraïne en Iran, waar vrijheid en veiligheid niet gelden. 

De Trias Politica, die de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende machten zó van elkaar scheidt, dat geen enkele de overmacht krijgt, is wel in ons land maar niet in Rusland van kracht. In Rusland heeft Poetin alles voor het zeggen met desastreuze gevolgen. Het probleem in Iran is, dat daar kerk en staat niet van elkaar zijn gescheiden. Iran is een theocratie, een staatsvorm waarin de godheid als onmiddellijke gezagsdrager wordt beschouwd. Religieuze dogma’s beknotten dan elke individuele vrijheid. Ieder protest wordt in de kiem gesmoord met openbare ophanging als afschrikwekkend voorbeeld.

Wat ben ik dan gezegend in Nederland geboren te zijn en te leven in een liberale democratie. Maar pas op! Het voortbestaan ervan is niet verzekerd. Democratie vraagt onderhoud. Ik werd mij er al jong van bewust dat het politieke partijen zijn die de democratie in Nederland stutten. Politieke partijen voeden de democratie met verkiezingsprogramma’s en volksvertegenwoordigers die opgeleid en gevormd zijn in de democratische traditie van gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid. Als lid van een politieke partij doe je echt mee aan het vormgeven van de democratische samenleving. Dus werd ik al jong lid en daarmee actief supporter van een politieke partij. Met mijn contributie en participatie stut ik de democratie in ons land: nationaal, provinciaal en lokaal. 

Wist jij dat slecht 2 procent van de burgers aangesloten is bij een politieke partij? Ruim 98 procent zijn gelegenheidsconsumenten van de democratie, ook in Ermelo. En dat is wat mij verontrust. Ik wil de democratische verworvenheden in Nederland graag behouden voor mijn kinderen en kleinkinderen. Jij ook? Word dan ook supporter van de democratie en sluit je aan bij een politieke partij van je keuze!

Hans van Zetten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie