Succesvol sportjaar 2022 voor Ermelose talenten: NK-titel Westhuis, EK-titel Oosterhoff en kampioenschap voor EFC’58 en Dindoa. Foto: Feest bij Dindoa nadat de promotie is behaald.
Succesvol sportjaar 2022 voor Ermelose talenten: NK-titel Westhuis, EK-titel Oosterhoff en kampioenschap voor EFC’58 en Dindoa. Foto: Feest bij Dindoa nadat de promotie is behaald. Foto: Rik van den Bos

Succesvol sportjaar 2022 voor Ermelose talenten: EK-titel Oosterhoff, NK-titel SPARTA en kampioenschap voor EFC’58 en Dindoa

28 december 2022 om 19:00 Sport

ERMELO In het jaar 2022 werden mooie sportprestaties in Ermelo behaald. Hoogtepunten waren het kampioenschap van EFC’58 en Dindoa, maar ook de Europese titel jiu jitsu van de17-jarige Noor Oosterhoff viel op. Bovenal was het vooral fijn dat iedereen weer kon sporten na de corona-lockdowns.

In januari werd er nog zonder publiek gespeeld. Op 18 januari speelde DVS’33 in een vrijwel lege GelreDome de achtste finale van de KNVB Beker tegen Vitesse, op dat moment vierde in de Eredivisie. DVS’33, zesde in de derde divisie, bleef lang in de wedstrijd. Tot Loïs Openda de 2-0 scoorde en de wedstrijd besliste. „Dit is een mooie ervaring en zeker het hoogtepunt in mijn amateurvoetbalcarrière. Ik heb hier echt naartoe geleefd en het proefde naar meer”, zei aanvaller Benjamin Roemeon. In de competitie wonnen de Ermeloërs vijf duels niet, de reeks werd pas in maart doorbroken tegen Excelsior’31 (2-1), gevolgd door de gewonnen derby tegen VVOG in Harderwijk (0-2). De goals werden gemaakt door Kenneth Aninkora en Quincy Veenhof, spelers waarmee de club na de zomer niet door zou gaan.

EFC’58 ging in Albufeira op trainingskamp. Trainer Carl Aventurin, na drie seizoenen bezig aan zijn laatste halfjaar bij de club, wilde afscheid nemen met het kampioenschap. In maart werd bekend dat hij de nieuwe coach van Zeewolde werd.

TALENTEN SPARTA ERMELO

Sparta Ermelo stelde in februari Hans van Zetten (73) aan als nieuwe voorzitter. Hij was direct ambitieus. „We hebben nu 370 leden en willen binnen nu en vijf jaar uitgroeien tot 750 leden. Structureel moet Sparta een vereniging van 1000 leden worden voor breedtesport en talentontwikkeling. Een nieuw sportcentrum is daarbij van levensbelang.” In juni wonnen Eline Westhuis en Valerie Bosschart goud bij het synchroon trampolinespringen op het NK in Ahoy. Chemène Hazelof won met Lieke van Vierzen uit IJmuiden zilver. Eline Westhuis nam in november deel aan het WAGC en sprong een pr (88,960 punt) op het junioren WK in Sofia en werd 27ste en beste Nederlandse in de categorie 15/16 jaar.

(Tekst gaat verder onder de foto)


NK Goud voor Valerie Bosschart en Eline Westhuis. Zilver voor Chemène Hazelof en haar partner Lieke van Vierzen uit IJmuiden. - Sparta Ermelo

OVERGANGSKLASSE VOOR DINDOA

Dindoa plaatste zich in maart voor de kruisfinales door 28-16 winst op Velocitas, na een eerdere 23-19 nederlaag in Leiderdorp. De Ermelose korfballers werden eerste in poule 1Cb. In april volgde een confrontatie met Spirit uit Voorthuizen. De uitwedstrijd werd met overmacht gewonnen (15-28) waardoor de 23-26 nederlaag in Ermelo de promotie niet meer in de weg stond. Dindoa keerde voor het eerst sinds 2015 terug in de overgangsklasse. Een mooi moment voor Bjarne Sinneker (27): „Het voelt heerlijk dat we naar de overgangsklasse gaan. Daar zijn we als vereniging naar toe gegroeid. Het niveau is elk jaar omhoog gegaan.”

Ermeloër Bert van Hunenstijn werd trainer van Hierden in het seizoen 2022-2023. Hij volgde interimcoach Jaap de Vries op. Van Hunenstijn wilde Hierden ‘gericht beter maken’. Dat lukte want de laatste zeven duels won Hierden in de tweede klasse allemaal.

DVS’33 maakte begin mei bekend dat Lars van Wetering terugkeerde bij de club waar hij van 2016-2018 al in de A-selectie speelde. De afgelopen twee seizoenen kwam hij uit voor FC Horst. „Het is nu of nooit, ik ga er alles aan doen om eerste spits te worden’’, zei de op dat moment 26-jarige Ermeloër. Hij werd zesde met FC Horst met 40 punten en uiteindelijk met 21 goals topscorer van 2G. In het nieuwe seizoen in de derde divisie maakte de spits acht goals. De Ermeloërs kenden een sterk slot van het seizoen 2021-2022 en haalden de nacompetitie voor promotie naar de tweede divisie door een 2-3 overwinning op Sportlust’46 en nam zo de derde periodetitel over van kampioen FC Lisse. 

DVS’33 LOOPT PROMOTIE MIS

In juni werd afgerekend met zondagderdedivisionist Hercules. In Ermelo werd het 5-2, de return in Utrecht werd 1-1, waarna een tweeluik met tweededivisionist Kozakken Boys volgde. Op een vol sportpark werd het in Ermelo 1-1, door een strafschop van Ali Akla. De terugwedstrijd in Werkendam eindigde in een flinke teleurstelling. Door een 2-1 nederlaag liep DVS’33 de promotie mis. „Iedereen was helemaal gesloopt en moegestreden, maar we hoefden voor dit team niet onder te doen’’, vond doelpuntenmaker Quincy Veenhof.

FEEST BIJ EFC’58

Bij EFC’58 was het wel feest. De Ermeloërs vierden op zaterdag 4 juni het kampioenschap van de vierde klasse C door in een rechtstreeks duel concurrent SEH uit Heerde met 3-0 te verslaan. Jordao Lisapaly (2x) en Jorick Priem maakten de goals. „We mogen echt heel trots zijn. We hebben 100 goals gemaakt in 24 wedstrijden, een ongekend doelsaldo. Als groep en staf hebben we de doelstelling volledig waargemaakt. Een mooie afsluiting’’, aldus Carl Aventurin.

(Tekst gaat verder onder de foto)


De selectie en staf van EFC’58 vierden het lang gekoesterde kampioenschap in de vierde klasse C. (foto: Dimitri Steijlen) - Foto: Dimitri Steijlen

Datzelfde weekend was ook de tiende Halve Marathon van Ermelo met zo’n 900 deelnemers aan diverse afstanden. De wedstrijd over 21,1 kilometer werd gewonnen door Yonas Yakob Tsighe in 1.07.13 en Katinka Laan in 1.31.13.
In juni was er ook feest bij FC Horst. De Ermelose club vierde op 11 juni het uitgestelde jubileum. Het jubileumboek werd uitgereikt door Evert ten Napel aan voorzitter Henk van den Bosch. FC Horst keek vooruit met de realisatie van twee nieuwe kunstgrasvelden en een nieuwe parkeerplaats.

NOOR OOSTERHOFF EUROPEES KAMPIOEN

Noor Oosterhoff won op 25 juni in België het Europees Kampioenschap Brazilian Jiu Jitsu. De 17-jarige Ermelose traint bij Budo Academy Physical in Ermelo. Met haar sportschool was ze aanwezig in Brussel, waar ze in twee wedstrijden won van Nickolette Stefanova uit Bulgarije en de Nederlandse Yasmine Naja. „Voor de eerste keer winnen in de damesklasse is wel heel uniek, zeker omdat mijn tegenstanders een stuk meer ervaring hadden’’, zei ze. In september werd de Ermelose vechtsporter in Den Haag ook Nederlands kampioen Muay Thai door titel verdedigster Serena Anslijn te verslaan.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Noor Oosterhoff uit Ermelo won op 25 juni in België het Europees Kampioenschap Brazilian Jiu Jitsu. - Eigen foto

WIELERRONDE HORST & TELGT

In juli won Eelke Nikkels de 49ste Wielerronde van Horst & Telgt. De Utrechter won in de sprint van Roy Hoogendoorn uit Boskoop, de latere winnaar van het Veluweklassement. Bij de koers over 80 kilometer stonden ‘slechts’ 48 amateurs, beloften en eliterenners aan de start, waar de organisatie 120 inschrijvingen had genoteerd. Het Ermelo’s kampioenschap werd gewonnen door Boet Nijmands en Maika de Leeuw. Jan Hamstra kreeg een mooi afscheid na 35 jaar organiseren van de wielerronde.
De organisatie Wielerevenementen De IJsselstreek moest in september een week voor de start de eerste Omloop van Staverden afblazen vanwege bezwaren van omwonenden.

JONGE TALENTEN

Korfbalster Esmee Hartenberg (16) maakte in de zomer de overstap van Dindoa naar DOS’46 in Nijeveen, de kampioen van Nederland bij de junioren op het veld. Hartenberg maakte op 11 juni ook haar basisdebuut bij Dindoa 1 tegen ASVD. Bij DOS’46 A1 ging ze in de hoofdklasse spelen en haalde in november de voorselectie van Jong Oranje.
In augustus werd de 10-jarige Mick Koomen zesde bij het Europees Kampioenschap Mini Road Racing. In Assen op het TT Junior Track was het Ermelose racetalent over drie wedstrijden de beste van de drie Nederlanders. „Eigenlijk hadden we verwacht dat hij laatste zou worden, dus de zesde plek is een mooi zwaarbevochten resultaat’’, vond zijn vader Stefan.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Korfbalster Esmee Hartenberg (16) maakte in de zomer de overstap van Dindoa naar DOS’46. - Foto: Rik van den Bos

Begin september was er weer Tractorpulling in Speuld waar circa 1.800 bezoekers op afkwamen. Voor het eerst was de wedstrijd alleen overdag. Team Simpson was één van de twee teams uit Speuld. Het was voor Kees Hoegen en Evert Mouw een thuiswedstrijd. De lokale favoriet miste echter de finale en werd zesde.


NIEUW VOETBALSEIZOEN

FC Horst startte het nieuwe seizoen uitstekend met vier zeges op rij en was de verrassende koploper in de tweede klasse I. In de eerste ronde van de districtsbeker tegen Zwart-Wit’63 ging het echter mis (3-2) en bij Hierden verloren de Ermeloërs ook hun ongeslagen status in de competitie: 2-0. Bij het ingaan van de winterstop stond de ploeg van John Martens nog wel vierde (10-16) op gepaste afstand van de top-drie.
EFC’58 begon met nieuwe trainer Bert van den Brink aan het nieuwe seizoen. De ploeg deed het als promovendus in de derde klasse prima met een zesde plaats halverwege. De ploeg won met 13-0 van Lelystad’67, maar die uitslag werd later ongeldig verklaard omdat de polderclub zich terugtrok uit de competitie. Schutter Jorick Priem zal aan het eind van het seizoen de overstap maken naar DVS’33. Ook van Den Brink gaat al na een jaar weg, hij wordt coach bij Zwart-Wit’63.

WISSELINGEN BIJ DVS’33

In de derde divisie presteerde DVS’33 wisselvallig met halverwege een achtste plek. Onder meer de derby in september tegen VVOG werd met 3-1 verloren, wel was er een knappe 2-0 zege op latere koploper ACV. De TC liet eind augustus al weten het contract met trainer Peter Wesselink niet te verlengen en de trainer vertrok eind oktober bij de club. In de tweede ronde van de KNVB Beker werd in oktober met 2-1 verloren van Katwijk, met Wesselink voor het laatst op de bank. Tegen Ter Leede (2-2) en FC Rijnvogels (2-4 winst) deed Steven de Geijter de coaching. Hennie in ‘t Hof maakt het seizoen af als interim-trainer. Dat begon veelbelovend met een fraaie 4-0 zege op Barendrecht, maar de daaropvolgende vier duels leverden slechts één punt op. In ‘t Hof vertrok op 20 december alweer, omdat hij trainerschap toch niet kon combineren met zijn fysiotherapiepraktijk.

(Tekst gaat verder onder de foto)


De selectiespelers van Dindoa staan stil bij het overlijden van Henk ter Haar. - Foto: Rik van den Bos


Dindoa presteert in het tweede seizoen met Hugo van Woudenberg goed en stond halverwege het veldseizoen vierde in de overgangsklasse B. De derby tegen De Meeuwen uit Putten werd ruim gewonnen met 24-18. De korfballers werden afgedroogd door Die Haghe (14-29) maar maakten het de koploper in Den Haag (19-16) een stuk moeilijker. Ook tegen KVS was Dindoa dichtbij een stuntje (16-18). In de overgangsklasse zaal werd nipt verloren van titelkandidaat SCO (21-24). De wedstrijd stond in het teken van een indrukwekkend eerbetoon voor de aan ALS overleden clubman Henk ter Haar (63).

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie