Freerunnen is uitdagende sprongen en salto's maken op een parcours van matten. (foto: Marco Jansen)
Freerunnen is uitdagende sprongen en salto's maken op een parcours van matten. (foto: Marco Jansen) Foto: Marco Jansen

Freerunnen is je eigen grenzen verleggen: ‘motto hard, ver en hoog’

6 juni 2022 om 08:00 Overig

ERMELO Springen, rennen en salto’s maken over een parcours van gestapelde matten en kasten. Jongeren van Sparta Ermelo leven zich dinsdagavond uit in een sportzaal van het Groevenbeek College. Iedereen op zijn eigen niveau. Freerunnen is niet alleen uitdagend, je kan er ook goed je energie in kwijt.

De groep van zo’n 15 deelnemers varieert in leeftijd van 12 tot 22 jaar. Trainers Ronald Loedeman en Jan Willem van Broekhoven maken iedere week een ander parcours. Ze geven drie oefeningen om met ‘flips & tricks’ te leren over vaults (obstakels) heen te komen. De laatste tien minuten van de les is ‘vrije tijd’. „Zorg dat je het veilig houdt en geef je richting aan bij de andere mensen om je heen’’, zegt trainer Ronald (31) tegen de groep. Hij geeft al negen jaar training samen met Jan Willem (26), die er bij de eerste les freerunnen in Ermelo al bij was. „Ik houd ongelooflijk van bewegen en spannende en gekke dingen doen. Toen ik hoorde dat dit in Ermelo kwam, moest ik daarbij zijn. Freerunnen is nieuwe dingen leren en je grenzen verleggen’’, zegt de oud-Ermeloër die tegenwoordig in Zwolle woont.

KAPOT GAAN „Je kunt hetzelfde trucje op verschillende manieren doen’’, weet Jason (22), die ook wel van een uitdaging houdt. „Hard, ver en hoog is mijn motto. Uit de oefeningen haal ik wat ik leuk vind en verzin daar wat anders bij. Of ik doe wat een ander doet, maar dan nog uitdagender of verder. Als je wilt, kun je met freerunnen helemaal kapot gaan.’’

Thijs Berkhout (12) heeft nu tien lessen meegemaakt. „Mijn vriend zat al op freerunnen en na twee lessen vroeg hij of ik ook mee wilde doen. Ik vind salto’s maken het leukst en als ik zie wat anderen doen, wil ik dat ook proberen.”

HECHT TEAM Carolien van Spijk (22) is drie jaar geleden gaan freerunnen omdat haar zusje dit al deed. „Hiervoor deed ik wedstrijdzwemmen bij ZEW. Toen ik hier kwam, merkte ik dat de groep super hecht is. Jong en oud is door elkaar gemixt. Je bent niet continu bezig met presteren, maar helpt elkaar. Ook als je het niet goed kan, is het leuk. Je staat niet onder druk en dan lukt het uiteindelijk ook om een flip te maken. We hebben geen competitie, je doet het met elkaar als groep. Dat is de reden dat ik hier bij blijf.”

Haar zusje Roos (12) vindt het fijn dat de oefeningen worden gegeven op haar eigen niveau. „Als je iets moeilijk vindt, word je geholpen.” Freerunnen is vrij van regels, maar veiligheid is wel belangrijk. „Je leert na een sprong vallen en door te rollen op de mat.’’

VEILIG Trainer Jan Willem vult aan: ,,Zo wordt je val gebroken en daarmee voorkom je klappen op je knieën, enkels en heupen. Op deze manier is freerunnen een veilige sport: we hebben in al die jaren maar heel weinig blessures gehad. Je leert natuurlijke bewegingen maken, zodat je het zo min mogelijk voelt.’’

Freerunnen kan ook buiten. Bijvoorbeeld een lastige sprong die ze tijdens de training hebben geleerd. Jason: „De vaults doe ik buiten niet zo hoog of gevaarlijk. Ik spring over bankjes of plantenbakken en laat dat dan aan mijn vrienden zien.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie