Gwen in haar oranje tenue met de beker van het NK.
Gwen in haar oranje tenue met de beker van het NK. Marco Scholten

Gwen Scholten (9) uit Ermelo mag naar het EK én WK dammen: ‘Het was echt wel een grote verrassing’

31 juli 2023 om 13:48 Denksport

ERMELO Nog maar acht maanden geleden ontdekte Gwen Scholten (9) haar passie: dammen. Een krap jaar later wint ze het Nederlands kampioenschap en mag ze deelnemen aan het Europees én Wereldkampioenschap. ,,Het was echt wel een grote verrassing.”

Gwens avontuur begon op haar basisschool. Die nam deel aan het jaarlijkse schooldamtoernooi. ,,Ik wilde toen graag meedoen, maar ik kon nog helemaal niet echt dammen.” Toch wist haar school te winnen. ,,De winnaars mochten naar de halve finale van het Gelderse toernooi”, vult Marco, Gwens vader, aan. ,,Damclub Harderwijk heeft toen aangeboden om de kinderen elke donderdagavond damles te gaan geven.”

Ik vind het leuk dat je er heel goed over na moet denken

Ondertussen begon Gwen het dammen steeds leuker te vinden. ,,Ik vind het leuk dat je er heel goed over na moet denken”, vertelt Gwen. ,,Ze is daarom toen ook lid geworden van de Harderwijkse damclub”, voegt Marco toe. ,,Dat ze binnen een jaar op het WK zou gaan spelen, dat hadden we niet verwacht!”

Naast het schooldammen waar in teamverband wordt gespeeld is Gwen ook individueel gaan spelen. In mei van dit jaar speelde ze de individuele Nederlands kampioenschap. Geloof het of niet, maar ook daar wist Gwen te winnen. ,,Ik was wel zenuwachtig, maar dammen helpt daar het beste tegen. Het was niet dat het daardoor minder goed ging.”

Door haar behaalde winst op het NK, werd Gwen automatisch geplaatst voor het Europese en wereldkampioenschap. Het EK vindt plaats in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Van 1 tot en met 9 augustus spelen de kinderen daar het toernooi. ,,Het is best pittig. Ze spelen iedere dag twee wedstrijden, gedurende een week”, vertelt Marco. Gwen speelt in de categorie meisjes van 9 en 10 jaar. In die categorie doen vijftien kinderen mee.

Op de vraag of Gwen denkt te kunnen winnen, antwoordt ze verrassend genoeg: ,,Nee, dat denk ik niet. Ik kan nog veel leren.” ,,Dammen is in Nederland niet zo’n grote sport”, legt Marco uit. ,,In landen als Estland, Letland en Oekraïne krijgen kinderen damles op school. Dat is hier natuurlijk niet zo. In Nederland kan ze daarom redelijk eenvoudig winnen en sneller hogerop komen. Maar dat gaat daar lastiger.”

Ik vind dammen zo leuk, dat ik niet denk dat ik ooit nog ga stoppen

Gwen is daarom gewaarschuwd. De kans is groot dat ze meer partijen verliest dan wint. Toch houdt dat haar niet tegen. ,,Ik dam elke dag. Ik vind het nog steeds leuk, ook al doe ik het nu zo vaak.” In de voorbereiding voor het EK heeft de Harderwijkse damclub aangeboden om haar extra training te geven. ,,Zelfs nu het vakantie is, komt er iemand van DCH bij ons thuis om Gwen les te geven. Dat is heel bijzonder”, vindt Marco.

Daarnaast is Gwen nu onderdeel geworden van Team NL. Vanuit die organisatie krijgt ze ook extra trainingen. ,,Eens in de twee maanden komen alle meiden een hele zaterdag bij elkaar”, legt Marco uit. ,,Ze leren dan allemaal trucjes.” Voor het EK en WK van 2023 zijn deze trainingen net te kort van tevoren gestart. ,,Maar Gwen is nu 9. Als ze volgend jaar in dezelfde categorie mee zou mogen doen, dan heeft ze nu veel ervaringen opgedaan. Als ik zie wat ze binnen een jaar heeft geleerd, dan is haar niveau volgend jaar nog veel hoger!” vertelt Marco trots.

Gwen is in ieder geval niet van plan om het hierbij te laten. ,,Ik vind dammen zo leuk, dat ik niet denk dat ik ooit nog ga stoppen.” En of ze zenuwachtig is voor het toernooi in Tallinn? ,,Nee, dat niet. Maar wel voor de vlucht. Het wordt de eerste keer dat ik ga vliegen.”

Sophie van der Velden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie