De Halve Marathon van Ermelo start op zaterdag 4 juni op het Molenaarsplein.
De Halve Marathon van Ermelo start op zaterdag 4 juni op het Molenaarsplein. Jack Koning

Tiende editie Halve Marathon Ermelo wordt hardloopfeest

31 mei 2022 om 12:00 Atletiek

ERMELO Zaterdag 4 juni is de tiende editie van de Halve Marathon Ermelo. Het jubileum moest door corona met twee jaar worden uitgesteld. De organisatie ‘staat te trappelen’ om er een hardloopfeest als vanouds van te maken. „Het wordt een groots festijn en nog uitgebreider’’, aldus Dick van Leeuwen.

Hij noemt de HME het grootste eendaagse sportevenement van Ermelo. „Tot nu toe hebben we inclusief kinderen al 800 voorinschrijvingen. Het gros van de deelnemers loopt de vijf kilometer. Mensen kunnen zich ook op de dag zelf nog inschrijven. Velen wachten het weer af, maar komende zaterdag wordt het perfect weer. Het is spannend of we voldoende medailles hebben besteld.’’

Van Leeuwen heeft als voorzitter Abel van Willigen opgevolgd. Zijn broer Nico van Leeuwen, André Knol en Monique Bos hebben in de organisatie versterking gekregen van Merel van Voorst en Wessel Geursen. „Er is een betere taakverdeling en we kunnen meer doen. Zo regelt Merel (sponsoring) de bedrijvenloop met zeker twaalf teams.”


PARCOURS Het parcours is ongewijzigd en loopt door de Koninginnebuurt en het centrum van Ermelo. Want bij een loopfeest hoort een aankomst in het dorp. „Het parcours is een ronde van vijf kilometer en bij de halve marathon is de eerste omloop 6,1 kilometer. Er zijn vier doorkomsten, dat brengt sfeer met zich mee. We snappen dat een snelle loper liever één grote ronde heeft, maar wij willen een evenement voor iedereen.’’

PROGRAMMA Als eerste is om 15.15 uur de Mulderij Kidsrun van 1,2 kilometer. Om 15.45 uur klinkt het startschot voor de Nero Halve Marathon en om 16.30 uur begint de OAK tien kilometer. Om 16.35 uur is start van zowel de Onderweegs & De Groot vijf kilometer, de Van Panhuis Bouw bedrijvenloop als de nieuwe Polskamp en Mulderij Iedereen kan meedoen loop. „We willen dat iedereen zoveel mogelijk tegelijk op het parcours is. Het is ons vorige goed bevallen dat iedereen ongeveer tegelijkertijd finisht. De laatste loper zal om 18.30 uur van het parcours zijn.”

De Iedereen kan meedoen loop is een wandelloop over een afstand van één kilometer, waar zeker vijftig mensen zich voor hebben opgegeven. „Dit zijn o.a. mensen met een verstandelijke beperking, er lopen ook blinden mee, mensen op naaldhakken en mensen met de kinderwagen. Running Blind Nederland komt naar Ermelo om maatjes te zoeken.” In de week voor de HME gaan ruim 300 scholieren van het Groevenbeek College vijf kilometer lopen op de Groevenbeekse Heide en ook elf basisscholen gaan hardlopen onder begeleiding van Interactie Ermelo evenals meerdere scholen in Ghana.

FEEST Ook is weer veel muziek langs het parcours en vanaf 18.00 uur organiseert Feest in Ermelo een afterparty tot 22.00 uur. „Dit is gratis op het terrein tussen de Dorpskamer en de cafés De Molenaer en De Veluwe. O.a. Jeroen van der Boom treedt op.” De organisatie is blij dat het een beroep kan doen op bestaande en nieuwe sponsoren. Wanneer er geld overblijft, wordt een Ermelo’s goed doel bepaald, belooft Van Leeuwen.

Info: halvemarathonermelo.nl.

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie