
Hondenpoep verdeelt raad hopeloos
ERMELO - Wanneer iemand in de hondenpoep stapt is dat een gevolg van asociaal gedrag van de hondenbezitter. Dat verwijt maakt wethouder Leo van der Velden hen bij de behandeling van het voorstel extra voorzieningen te treffen voor hondeneigenaren. Die blijven, door het besluit van de raad, beperkt tot tien extra afvalbakken.
Wijnand Kooijmans
De standpunten van de raadsfracties lopen ver uiteen. Duidelijk is dat de fracties van CDA en ChristenUnie bij de behandeling van de begroting het afschaffen van de hondenbelasting heroverwogen willen zien. Zij pleiten voor een kostendekkende hondenbelasting. De andere fracties en daarmee de meerderheid willen dat het besluit recht overeind blijft staan en weten zich daarin gesteund door wethouder Van der Velden.
Die vindt dat overeind moet blijven dat niet voor één specifieke groep, in dit geval de hondenbezitters, een doelbelasting wordt geheven. Ermelo kent vele voorzieningen waaraan iedereen meebetaalt zonder daarvan zelf gebruik te maken. Ook ziet hij invoering van een kostendekkende hondenbelasting als een te complexe zaak. Hetgeen bestreden wordt door Dick Tillema (ChristenUnie) die wijst op andere gemeenten waar wel een kostendekkende hondenbelasting is ingevoerd.
Het amendement van Progressief Ermelo (PE) om naast het plaatsen van extra afvalbakken ook de extra inzet van de poepzuiger in stand te houden werd verworpen. René Arts kreeg alleen steun van zijn eigen fractie. Hij vindt de extra inzet van belang omdat de uitlaatplekken daarmee schoner blijven en daardoor aantrekkelijker voor honden zelf. Maar ook omdat hiermee omwonenden met minder geuroverlast worden geconfronteerd.
Een amendement van VVD en SGP kreeg wel de steun met veertien tegen zeven stemmen van de meerderheid van de raad. Uitgangspunt is dat alleen de tien afvalbakken worden geplaatst voor een eenmalig bedrag van vierduizend euro en een jaarlijkse kostenpost van tweeduizend euro. Maar de uitgaven mogen niet worden doorberekend door een verhoging van de onroerendzaakbelasting, ook al gaat het maar om een bedrag van 2,19 euro op jaarbasis voor een gezin met een woning van 314.000 euro.
De kosten moeten worden gedekt uit een bestaande pot en niet lastenverhoging voor de burger met zich meebrengen. Door Pieter Stam (SGP) is het bedrag wellicht te halen uit de bedragen die beschikbaar zijn voor het onderhoud van de openbare ruimte. Hij vindt het vinden van een andere dekking een zaak van de gehele raad.
Tegen het amendement stemden de fracties van Progressief Ermelo en BurgerBelangen Ermelo (BBE). De laatste partij vindt dat de oplossing in de samenleving moet worden gezocht in samenspraak met dieren speciaalzaken. Beide partijen stemden ook tegen het totale voorstel.