Is buiten zingen in kleine samenstellingen de redding voor een koor? Inge en Walda laten weer even horen het het klinkt......
Is buiten zingen in kleine samenstellingen de redding voor een koor? Inge en Walda laten weer even horen het het klinkt...... Foto: Arda Konings

Koren de mond gesnoerd door corona

15 juni 2020 om 17:36 Algemeen

ERMELO - Kunnen we dit jaar onze stemmen nog laten horen? Dat vragen ruim 20.000 tellende koren in ons land, zich soms wanhopig af. Want, de culturele- en evenementensector is hard getroffen door de ‘Koor’onacrisis. En zingen zit in het verdomhoekje wat betreft besmettingsrisico. Maar er heerst hieromtrent vooral nog veel onduidelijkheid.

Arda Konings

Ook in Ermelo werd er altijd lustig op los gezongen. Het dorp heeft immers een rijke koortraditie. De laatste maanden echter, is het oorverdovend stil in de repetitielokalen en kerken. Worden er door maar liefst twee miljoen zingende koorgenoten in ons land, geen noten meer gekraakt.

Terwijl zingen zo veel vreugde schept, goed is voor de gezondheid, de longen, ademhaling en weerstand, wordt zingen nu weggezet als ‘geforceerd stemgebruik’ waarbij minuscuul kleine (eventueel) besmettingsdeeltjes (aerosolen) de lucht in worden geademd. Uitslagen van wetenschappelijke onderzoeken hiernaar, laten lang op zich wachten. De onzekerheid bij koren over hun toekomst, groeit dan ook meer en meer.

Walda van der Heijden en Inge Hamstra zijn beiden lid van koor Ermelodie. Beide dames missen al maanden het zingen op hun vertrouwde koor, het contact en de gezelligheid. “De woensdagavond was echt ons avondje uit. Thuis zingen is toch anders in je uppie. Vooral als je gewend bent om meerstemmig te zingen. (Inge lachend ) Mijn man heeft helemaal niets met zingen, dus dat werkt dan niet mee. Als ik de beesten ga voeren zing ik wel, die geven geen commentaar.”

Net voor de uitbraak van het virus werd Walda voorzitter van Ermelodie. “Opeens plop. Ligt het koor op z’n gat. Ik ga er van uit dat mijn nieuwe rol daar niets mee te maken had”, lachen de dames wederom. Vervolgens met ernstigere blik: “Het bestuur moest lastige beslissingen nemen. Repetities werden stil gelegd. Contributies gestopt. De dirigent wordt tot de zomervakantie doorbetaald. Daarna moeten we zien hoe het verder gaat. Sommige koorleden sponsoren het koor. Hebben voor het hele jaar al betaald. Anderen raakten hun baan kwijt met alle gevolgen van dien. Ja. Het zijn moeilijke tijden.”

Ermelodie bestaat al vanaf 1987. Walda zingt bijna vanaf het begin mee en Inge sinds 1991. Er worden gevarieerde popsongs in diverse talen gezongen. Begin maart net voor de uitbraak, ging het bij een paar koren in het land flink mis qua besmettingen. Met dodelijke afloop voor zowel koor- als familieleden. Walda en Inge vrezen dat als de anderhalve-meter-regel gehandhaafd blijft, het voortbestaan van Ermelodie in het geding komt: “Als je zo ver weg van elkaar staat, mis je elkaars steun, het contact. Je hoort elkaar niet goed meer. Welke oefenruimte is er geschikt voor ons? Dat wordt een dingetje. We hebben geprobeerd online via zoom te repeteren. Voor ons koor was het niet handig. We missen het fysieke samenzijn.” Voorlopig wordt, tot groot verdriet, koren de mond nog gesnoerd door corona.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie