Voor de bouw is donderdag 8 juli de aftrap gegeven door vijf leerlingen van De DrieKansen.
Voor de bouw is donderdag 8 juli de aftrap gegeven door vijf leerlingen van De DrieKansen. Foto: Jan de Roo

Grote bedragen huisvesting scholen

9 juli 2021 om 09:50 Algemeen

ERMELO -  Voor de school De DrieKansen moet tijdens de inmiddels gestarte nieuwbouw nog gezocht worden naar tijdelijke huisvesting. Het huidige gebouw waarin men gevestigd is wil de verhuurder eind dit jaar voor andere doeleinden bestemmen.

Wijnand Kooijmans

Opzet is dat na de zomer een besluit wordt genomen. Hiervoor is al wel een locatie in zicht. Volgens Han Wilhelm (BurgerBelangen Ermelo) mag deze niet te ver verwijderd zijn van de huidige locatie. Hij vreest anders dat leerlingen regelmatig afhaken bij lessen vanwege de prikkels die ze ontvangen. Hierover vindt overleg plaats met het bestuur van ’s Heeren Loo.

De tijdelijke huisvesting was niet opgenomen in de planning van de nieuwbouw. Dat maakt het nodig hierover een apart besluit te nemen. De DrieKansen en het Emaus College zijn gehuisvest in twee afzonderlijke gebouwen. Eén daarvan is vijf jaar geleden gerenoveerd, het huidige gebouw is afgeschreven en voldoet niet meer aan de eisen. Voor de bouw is donderdag 8 juli de aftrap gegeven door vijf leerlingen van De DrieKansen. Voor de nieuwbouw van het Emaus College en de DrieKansen zijn respectievelijk  bedragen gepland van 5.380.000  en 2.253.000 miljoen euro.

Klokbeker en Groevenbeek

Verwacht wordt dat na de zomer een besluit wordt genomen over renoveren of nieuwbouw voor zowel De Klokbeker als het christelijk college Groevenbeek. Het duurt overigens daarna nog wel 2,5 tot 3 jaar voor de renovatie of bouw daadwerkelijk is voltooid. Het gaat hier om 5.313.000 euro voor De Klokbeker. Voor Groevenbeek is nog geen totaal bedrag bekend.

Met het bestuur van de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs Ermelo is overleg gevoerd over een andere wijze van financiering. Dat stelt de woordvoerder van het college in antwoord op vragen van Bart Willemsen (CDA). Het gaat dan vooral om beleggers die geld beschikbaar stellen die vervolgens gedeeltelijk worden afgelost door de schoolbesturen en de gemeente. Er resten over dit onderwerp echter nog tal van vragen.

Een andere mogelijkheid is nieuwbouw van scholen te koppelen aan de komst van woningen en winkels. Maar het initiatief hiervoor moet dan wel uitgaan van de schoolbesturen. Jet Weigand-Timmer (ChristenUnie) zegt dat buiten de scholen die nu op korte termijn in de planning zijn opgenomen ook bij andere scholen wensen, c.q. urgentie bestaan. Wanneer de nood daadwerkelijk aanwezig is kan hierover een gesprek met de gemeente worden gevraagd. Voorlopig is echter besloten geen nieuwe projecten aan de planning voor ongeveer de komende tien jaar toe te voegen.

Voorbeeld is, volgens Pieter Stam (SGP) de wens van de Augustinusschool een extra lokaal te plaatsen. Volgens Kremer is deze claim op dit moment niet gerechtvaardigd. Wel zit de school op het maximum te plaatsen aantal leerlingen. Met het schoolbestuur wordt overleg gevoerd of een tussenoplossing mogelijk is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie