Werkzaamheden aan de twee afritten van de A28 en de Oranjelaan.
Werkzaamheden aan de twee afritten van de A28 en de Oranjelaan. Donkersgoed Multimedia

Verkeerschaos Harderwijk door werkzaamheden afritten A28 en Oranjelaan, hulpdiensten Ermelo soms sneller ter plaatse

17 april 2023 om 09:00 Verkeer en vervoer

HARDERWIJK De fracties van Gemeentebelang en VVD in de Harderwijker raad ergeren zich aan de verkeerschaos die in Harderwijk volgens hen ontstaat door de werkzaamheden aan de twee afritten van de A28 en de Oranjelaan. Volgens hen leidt dit tot flink wat opstoppingen en gevaarlijke situaties op de doorgaande wegen in en rond Harderwijk. Voor beide fracties reden vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

Volgens de beide fracties lopen vanaf drie uur ’s middags onder meer de Ceintuurbaan, Groene Zoomweg en de Westermeenweg vol en zijn niet veel later ook binnenwegen als de Deventerweg, Verkeersweg en Hoofdweg aan de beurt. Met als gevolg files, frustraties en gevaarlijke situaties. Volgens fractievoorzitter Mark de Lange van Gemeentebelang gaat het om compleet onacceptabele situaties. ,,Hulpdiensten dienen bij spoedritten met hoge snelheid over fiets- of voetpaden rijden als zij moeten uitrukken waardoor fietsers en voetganger in gevaar komen. Ook geven de hulpdiensten aan dat aangrenzende gemeenten als Ermelo vaak sneller bij een melding kunnen zijn. Hier had van tevoren beter over nagedacht moeten worden.”

Aangegeven wordt dat de gemeente Harderwijk een regiofunctie heeft voor veel omliggende gemeenten. ,,Mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om op hun (ziekenhuis)afspraak, werk of school te komen, kunnen er niet meer op vertrouwen dat zij op tijd aankomen”, vult Maaike van Dantzig van de VVD aan. ,,Bovendien kunnen hulpdiensten uitwijken over fiets- en voetpaden maar zorgpersoneel, wijkverpleging en artsen niet. De mensen die zorg nodig hebben kunnen enorm lijden onder deze verkeerschaos, terwijl ze zelf niet eens een auto hebben.”

Beide fracties delen elkaars standpunt dat er van te voren slecht is nagedacht over de gevolgen van de werkzaamheden die zeker tot begin juni duren. Ze vinden dat het ook niet rijmt met het collegeakkoord waarin is opgenomen dat Harderwijk een goed bereikbare stad moet blijven en de doorstroom binnen de stad goed dient te verlopen. Volgens hen kan het gefaseerd uitvoeren van de werkzaamheden een oplossing bieden in plaatst van alles in één keer te doen.

De twee fracties willen zo snel mogelijk antwoord van het college. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie